ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εστίαση πεδίο σύγκρουσης κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

Η εστίαση πεδίο σύγκρουσης κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Η στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης μετατρέπεται σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εστίαση αποτελεί βασικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας ο οποίος μαζί με τον τουρισμό δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την καραντίνα.

Με την άρση του lockdown η κυβέρνηση πήρε σειρά μέτρων για τη στήριξη της εστίασης, όπως η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και τα αναψυκτικά.

Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα για παράταση του μέρους της διαθεσιμότητας.

Η πρώτη εικόνα από το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ δεν είναι καλή.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα εστιατόρια.

Σύμφωνα με παράγοντες της εστίασης, η πτώση του τζίρου φτάνει ακόμα και το 80%, ενώ περίπου 30% των καταστημάτων εστίασης παραμένει κλειστό.

Πέρα από τον πολύ κακό καιρό που προκάλεσε τεράστια ζημιά πάνω στο άνοιγμα, ένα μεγάλο μέρος των πελατών, ιδιαίτερα οι πιο μεγάλοι σε ηλικία, αποφεύγουν τις εξόδους.

Το βασικό όμως πρόβλημα είναι η οικονομική κρίση και η ψυχολογία της αβεβαιότητας. Οι πολίτες είτε δεν έχουν χρήματα για «περιττές» δαπάνες είτε δεν ξοδεύουν λόγω του φόβου για αρνητικές οικονομικές εξελίξεις.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ και καιρό το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την εστίαση βασικό πεδίο παρέμβαση του κόμματος λόγω:

  • της σημασίας του για την ελληνική οικονομία,
  • των χιλιάδων μικρών ιδιοκτησιών που αποτελούν τον κλάδο,
  • της ανεπάρκειας, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, των κυβερνητικών μέτρων,
  • της προσπάθειας, σύμφωνα πάλι με την Κουμουνδούρου, της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρήσεων να μεταβιβάσουν το κόστος της κρίσης στους μικρομεσαίους,
  • της ανάγκης του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη μεσαία τάξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα μετά την άρση του lockdown ήταν σε καταστήματα εστίασης στο κέντρο της Αθήνας. Χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιόδευσε στην Καισαριανή όπου μίλησε με επαγγελματίες του κλάδου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για 4 άξονες στήριξης της εστίασης. Συγκεκριμένα:

  1. Ενίσχυση της εργασίας και όχι της αναστολής της εργασίας, με επιδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθολογικού κόστους.
  2. Μη επιστρεπτέα επιδότηση στις επιχειρήσεις 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.
  3. Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και εκτάκτως για την περίοδο που διανύουμε στο 6% το ΦΠΑ στην εστίαση.
  4. Πρόσβαση σε φθηνό και εύκολο δανεισμό με υψηλό ποσοστό εγγυοδοσίας από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με οινοπαραγωγούς.

Η απάντηση της ΝΔ

Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε σε υψηλούς τόνους το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

«Κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας θα συναντά ομάδες πολιτών τις οποίες όψιμα ανακάλυψε και για τις οποίες ξαφνικά παριστάνει ότι ενδιαφέρθηκε, θα θυμίζουμε τι έκανε για τους συγκεκριμένους κλάδους τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του.

Χθες συναντήθηκε στην Καισαριανή με ανθρώπους της εστίασης στους οποίους αύξησε τον ΦΠΑ από το 13% στο 24%, μετατάσσοντας παράλληλα πολλές από τις πρώτες ύλες τους στον υψηλό συντελεστή, επέβαλε φόρο στον καφέ, φόρο στο internet που παρέχουν όλα τα καταστήματα εστίασης μέσω δωρεαν wi fi για τους πελάτες τους, αύξησε τον φόρο εισοδήματος, διπλασίασε την προκαταβολή φόρου, ενώ αύξησε την εισφορά αλληλεγγύης καθώς και τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας συναντιέται με τους οινοπαραγωγούς στους οποίους επίσης έκανε τα πάντα για να βάλουν λουκέτο όσο κυβερνούσε. Αύξησε τον ΦΠΑ στο κρασί από το 23% στο 24%, επέβαλε ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, ενώ έθεσε δυσβάστακτους όρους για την ογκομέτρηση δεξαμενών πλήττοντας τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα οινοποιεία, ανεξαρτήτως μάλιστα της εμπορικής πολιτικής τους.

Στην ιδεοληπτική υποκρισία και τις επιλεκτικές αυταπάτες του κ. Τσίπρα εμείς απαντάμε με σχέδιο, σοβαρότητα, σταθερότητα και υπευθυνότητα, όπως απαιτούν οι πολίτες και η κρίσιμη συγκυρία που βιώνουμε.»

Η ανταπάντηση

Σε ανάλογο τόνο ανταπάντησε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η ΝΔ διολισθαίνει κάθε μέρα προσπαθώντας να βάλει την δημοκρατία σε καραντίνα. Ενοχλήθηκε επειδή ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με ανθρώπους της εστίασης και σήμερα συναντιέται με τους οινοπαραγωγούς.

  1. Σε μια Δημοκρατία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ζητάει άδεια από την κυβέρνηση για να πραγματοποιήσει συναντήσεις. Ειδικά την στιγμή που η κυβέρνηση αδιαφορεί για την πραγματική οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καθήκον να πραγματοποιεί δεκάδες συναντήσεις.
  2. Η ΝΔ χρεοκόπησε την χώρα, την οδήγησε στα μνημόνια, ενώ στην συνέχεια την παγίδευσε, αφήνοντας την χωρίς ταμειακά διαθέσιμα και με αρρύθμιστο χρέος. Καλά θα έκανε λοιπόν να ήταν λίγο πιο φειδωλή στον λόγο της.
  3. Η ΝΔ γνωρίζει πως οι φόροι που λέει πως αυξήθηκαν ήταν κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της παγίδας που έστησε το 2014 ελπίζοντας σε μια αριστερή παρένθεση. Γνωρίζει ακόμα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαν και αυτούς και δεν φρόντιζε να αφήσει το «μαξιλάρι» η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει ξανά.
  4. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια (κάτι που η ΝΔ δεν κατάφερε ποτέ) μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση, κατάργησε τον ειδικό φόρο στο κρασί, ενώ προγραμμάτισε την μείωση της προκαταβολής φόρου που ακύρωσε η ΝΔ.

Το τι έχει συμβεί σε αυτή τη χώρα είναι γνωστό. Όσο και αν η ΝΔ προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία. Το ζήτημα είναι ότι τώρα το μόνο σχέδιο που φαίνεται να έχει η κυβέρνηση της ΝΔ για τον κόσμο της εργασίας και τα μεσαία στρώματα, είναι να τους εμποδίζει να συναντιούνται με τον Αλέξη Τσίπρα και να ακούνε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το σχέδιο της ΝΔ θα πέσει στο κενό. Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να καταλάβει γρήγορα ότι η ανεπάρκεια της στον τομέα της οικονομίας είναι επικίνδυνη.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ