ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακάθεκτη η Τουρκία στη Μεσόγειο επανέρχεται με ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Ακάθεκτη η Τουρκία στη Μεσόγειο επανέρχεται με ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
Presidential Press Service via AP, Pool

Στην πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο επιμένει η Τουρκία και μετά τις άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επανήλθε σήμερα, Τρίτη, με ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται: «Αξιολογήθηκε η υστερόβουλη στάση ορισμένων παραγόντων που συγκλίνουν στον κοινό παρανομαστή της αντίθεσής τους προς την Τουρκία, όσον αγορά στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειές της στη Μεσόγειο» και επισημάνθηκε ότι «θα συνεχιστεί χωρίς συμβιβασμούς η προάσπιση των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα».

Τονίστηκε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών στρατιωτικών συμβούλων, προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειές της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και ηρεμίας σε ολόκληρη τη χώρα, διατηρώντας την πολιτική και εδαφική ακεραιότητά της. Απευθύνθηκε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει στάση αρχών απέναντι στα σκοτεινά μορφώματα που στρέφονται κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και σφετερίζονται τη βούληση του λαού της».

Στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα βρέθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, η αντιμετώπιση των κουρδικών οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, η μάχη κατά του ISIS, θέματα εσωτερικής ασφαλείας και η αντιμετώπιση του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, διαμηνύοντας πως θα συνεχιστούν οι σεισμικές έρευνες αλλά και οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «εντός της υφαλοκρηπίδας που έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Οι νέες περιοχές ερευνών που έχουν αιτηθεί τα “Τουρκικά Πετρέλαια” για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή, την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα» δήλωσε ο Χαμί Ακσόι.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «απόλυτη αποφασιστικότητα» της Άγκυρας να υποστηρίξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα «όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο»

«Στo πλαίσιο αυτό, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο περιοχές που μπαίνει η Τουρκία

Η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων σε επτά σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο, που εκτείνονται ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης.

Το σχετικά ισάριθμα αιτήματα προς την Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Έργων (MAPEG) του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας δημοσιεύτηκε στο τεύχος της 30ης Μαΐου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης της Τουρκίας.

Πρόκειται για επτά σημεία που βρίσκονται πάνω στη νοητή γραμμή που ξεκινά από τα βορειανατολικά της Ρόδου, συνεχίζει ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου περνάει ανατολικά της Κρήτης και καταλήγει στα νοτιοανατολικά της μεγαλονήσου (βλ. χάρτη).

Η περιοχή στην οποία ζητείται αδειοδότηση από της τουρκική ΤΡΑΟ αγνοεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των νησιών, και διακόπτει τη συνέχεια μεταξύ των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Σύμφωνα με την τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης πρόκειται για τα θαλάσσια οικόπεδα εκτός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας με τις εξής κωδικές ονομασίες:

O20,O21,P20,P21

R20,R21,S20,S21

R18,R19,S18,S19

S16,S17

T18,T19,U18,U19

T16,T17,U16,U17

V18,V19

xartis copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ