ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρό μήνυμα στις τράπεζες για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Αυστηρό μήνυμα στις τράπεζες για τη στήριξη των επιχειρήσεων
ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αυστηρή προειδοποίηση στις διοικήσεις των τραπεζών ότι εάν δεν ανοίξουν την κάνουλα ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του νέου εγγυοδοτικού προγράμματος, θα υποστούν συνέπειες, απηύθυνε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Σε 30 ημέρες από σήμερα που ανοίγει η πλατφόρμα θα μετρήσουμε πόσα χρήματα έχει δώσει κάθε τράπεζα και όποια έχει μείνει πίσω στους στόχους της, θα της αφαιρούνται χρήματα για να δοθούν σε άλλες που τρέχουν πιο γρήγορα, σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Νίκου Παππά.

Στους ίδιους αυστηρούς τόνους ανέφερε πως «εάν σε λίγες ημέρες οι τράπεζες δεν δώσουν χρήματα όπως στις επιχειρήσεις, οι σχέσεις μας μαζί τους θα είναι πολύ άσχημες, το ξεκαθαρίζω».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στο εγγυοδοτικό πρόγραμμα των 7 δις, υπογράμμισε ότι είναι το μεγαλύτερο εργαλείο ρευστότητας που εξασφάλισε η χώρα μας και ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έβαλε σε λειτουργία το εγγυοδοτικό ταμείο, όταν άλλες χώρες πρόκειται να το θέσουν σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Όπως είπε μάλιστα, η πράξη αυτή αποδεικνύει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να φτάσει το ταχύτερο δυνατό, η ρευστότητα στις επιχειρήσεις και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσει τη συμβολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μαζί με άλλους εννέα πρωθυπουργούς πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Νίκος Παππάς από την πλευρά του πρότεινε η χορήγηση δανείων μέσω του εγγυοδοτικού προγράμματος, να γίνεται χωρίς τραπεζικά κριτήρια, τα οποία-όπως είπε- είναι φτιαγμένα για άλλους καιρούς και εστίαζαν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

«Σήμερα όλη η αγορά έχει πρόβλημα κι αν αφήσουμε τα ίδια τραπεζικά κριτήρια της προηγούμενης μέρας ,τότε η ύφεση θα βαθύνει», είπε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε καυστικά την πρόταση του κ. Παππά.

«Σας άκουσα και σκεφτόμουν τις μελλοντικές Εξεταστικές που θα στήνατε ,αν δίναμε τα δάνεια χωρίς τυπικά τραπεζικά κριτήρια...Γιατί αύριο, εσείς και ο κ. Πολάκης θα μου λέγατε πήγαινε στο Ειδικό Δικαστήριο», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ