ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στον κόσμο - Καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία

Πέτσας: Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στον κόσμο - Καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον ΕΟΔΥ αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή και πως «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου και όταν χρειαστεί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, κατά την έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Στην ατζέντα των συνομιλιών τους βρίσκονται θέματα διεθνούς και διμερούς ενδιαφέροντος», επεσήμανε και τόνισε ότι «αναμένεται σε λίγη ώρα να υπογραφεί η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών» προσθέτοντας ότι αναλυτικές δηλώσεις θα γίνουν στη συνέχεια από τους δύο υπουργούς.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία. Μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα μας», υπογράμμισε.

Μιλώντας για τη «γέφυρα προς τη νέα κανονικότητα», ο κ. Πέτσας δήλωσε πως υπάρχουν αρκετά ακόμα βήματα να διανύσουμε.

«Ας μην χαλαρώνουμε. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε».

«Ένα μήνα μετά την άρση του lockdown η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή, δεν μας εφησυχάζει όμως. Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό», είπε χαρακτηριστικά. Όπως υπογράμμισε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν γίνει 226.000 τεστ, με έμφαση σε περιοχές που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως για παράδειγμα η Ξάνθη.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα τεστ κορωνοϊού θα είναι καθολικά στους επισκέπτες από το εξωτερικό ως τις 15 Ιουνίου, ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Από τους εκτεταμένους ελέγχους εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό.

«Αντιλαμβανόμαστε από αυτά τα μεγέθη ότι η εξέλιξη της πανδημίας κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Παραμένουμε όμως σε εγρήγορση. Ετοιμαζόμαστε τώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της», σημείωσε.

«Από τις 15 Ιουνίου θα υποδεχόμαστε τουρίστες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Από την ίδια μέρα πέρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας, επαναρχίζουν οι πτήσεις και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας».

«Συνεχίζουμε στο δρόμο για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας ακολουθώντας τον ίδιο γνώμονα που μας έφερε ως εδώ: άμυνα στην πανδημία και επίθεση στην οικονομία. Η υγεία και η ασφάλεια για όλους, για τους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού, για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών και βεβαίως για τους επισκέπτες μας αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου και όποτε χρειαστεί», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Σαντορίνη ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού, ενώ στο ερώτημα αν σχεδιάζουν να επαναφέρουν την καθημερινή ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα και το Νίκο Χαρδαλιά, απάντησε ότι δεν θα επανέλθει η δια ζώσης ενημέρωση και «θα γίνεται καθημερινά μόνο γραπτώς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ