ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Παρουσίασε στις Βρυξέλλες το πολιτικό στίγμα και τις θέσεις του για το προσφυγικό

Μητσοτάκης: Παρουσίασε στις Βρυξέλλες το πολιτικό στίγμα και τις θέσεις του για το προσφυγικό
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Ικανοποίηση επικρατεί στη ΝΔ από το αποτέλεσμα των επαφών που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες της προηγούμενες μέρες.

Στη ΝΔ επισημαίνουν πως οι θέσεις που ανέπτυξε τόσο για τα θέματα του προσφυγικού όσο και για την οικονομία ακούστηκαν με μεγάλη προσοχή τόσο από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και από τους ευρωπαίους εταίρους.

Από εκεί και πέρα στο στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επικρατεί έντονη ανησυχία για το επόμενο διάστημα καθώς υπάρχουν, όπως φάνηκε, πολλά ζητήματα ανοιχτά και ενδέχεται οι επιπτώσεις για την Ελλάδα να είναι σκληρές. Στη ΝΔ στέκονται ιδιαίτερα στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση που κράτησε μισή ώρα, έγινε σε πολύ καλό κλίμα με την Γερμανίδα Καγκελάριο να εκφράζεται θετικά για το γεγονός ότι η ΝΔ δεν ασκεί υψηλή αντιπολιτευτική ρητορική απέναντι στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, τουλάχιστον σε διεθνές επίπεδο.

Η κα Μέρκελ μάλιστα συμφώνησε με τη θέση που διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης για την ανάγκη να υπάρξει μία συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ τάχθηκε και αυτή κατά του κλεισίματος των συνόρων.

Όσον αφορά τα ζητήματα της οικονομίας στη ΝΔ επισημαίνουν πως δεν ασκήθηκαν πιέσεις στον κ. Μητσοτάκη να στηρίξει τα μέτρα της κυβέρνησης. Μάλιστα, όπως λένε, ο Πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να ξεκαθαρίσει στους συνομιλητές του αλλά και στην Γερμανίδα Καγκελάριο ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχουν δυο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, μια για τα εύκολα και μια για τα δύσκολα, κλείνοντας προφανώς κάθε παράθυρο η ΝΔ να στηρίξει μέτρα όπως το ασφαλιστικό.

Πηγές της ΝΔ μάλιστα επισημαίνουν πως σε αυτή τη λογική δεν διαφώνησε η καγκελάριος της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ικανοποίηση υπήρξε από την πλευρά της κας Μέρκελ και για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης της ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να προσχωρήσει στον λαϊκισμό τονίζοντας πως τώρα “"ήρθε η ώρα της αλήθειας και της ειλικρίνειας”.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το μεταναστευτικό στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχε σφοδρή αντιπαράθεση με τον Αντικαγκελάριο της Αυστρίας Ράινχολντ Μίτερλενερ ο οποίος και τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των συνόρων.

Σε κάθε περίπτωση στη ΝΔ επισημαίνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής με τους εταίρους στους οποίους και ξεκαθάρισε με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις του για σειρά κρίσιμων ζητημάτων για τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ