ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαμπρόπουλος στο CNN Greece: Η ελληνοϊταλική συμφωνία οδηγεί σε ακύρωση του τουρκολιβυκού Μνημονίου

Λαμπρόπουλος στο CNN Greece: Η ελληνοϊταλική συμφωνία οδηγεί σε ακύρωση του τουρκολιβυκού Μνημονίου
FACEBOOK

Θετική εξέλιξη και σημαντική διπλωματική κίνηση χαρακτήρισε την Τετάρτη τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο στρατηγικός αναλυτής και συνυπεύθυνος του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του CNN Greece και το δημοσιογράφο, Χρήστο Παναγόπουλο, ο κ. Λαμπρόπουλος χαρακτήρισε τη διμερή συμφωνία «το πρώτο βήμα για την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου» που είχαν συνάψει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης στην Τρίπολη, Φαγέζ αλ Σάρατζ, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Το κέρδος αυτή της συμφωνίας είναι ξεκάθαρα η αναγνώριση του γεγονότος ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, κάτι το οποίο η Τουρκία αμφισβητεί», υπογράμμισε ο στρατηγικός αναλυτής.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ότι η Λιβύη θα μπορούσε να προχωρήσει στην σύναψη μιας αντίστοιχης συμφωνίας με την Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος σημείωσε πως κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ εύκολο, καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης Σάρατζ και των Τούρκων πολιορκούν τη Σίρτη, ενώ ανέφερε πως η κατάσταση πλέον στη χώρα «είναι πολύ ρευστή», καθώς δεν αποκλείεται και η εμπλοκή άλλων χωρών, όπως η Αίγυπτος.

Για το ταξίδι Δένδια στην Αίγυπτο – Το ζήτημα του Καστελόριζου

Ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε, εξάλλου, στο επικείμενο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στις 18 Ιουνίου στην Αίγυπτο.

Όπως είπε, «Ελλάδα και Αίγυπτος ενδεχομένως θα κινηθούν στη λύση μιας μερικής και όχι μιας συνολικής οριοθέτησης ΑΟΖ, καθώς η επήρεια του Καστελόριζου και γενικότερα του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης, ουσιαστικά τέμνει την ΑΟΖ της Αιγύπτου, τη μικραίνει, δηλαδή και αυτό είναι κάτι που οι Αιγύπτιοι δεν το θέλουν».

Οι προκλήσεις των Τούρκων στον Έβρο θα συνεχιστούν

Αναφερόμενος, τέλος, στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας με φόντο ειδικότερα την περιοχή του Έβρου, ο κ. Λαμπρόπουλος εκτίμησε πως «κάποια στιγμή εκ νέου η Τουρκία θα προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές, στο πλαίσιο της πολιτικής εξαναγκασμού και θα επαναλάβει τα όσα είχε κάνει το Φεβρουάριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ