ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εργαζόμενοι μπροστά στο δίλημμα - 20% μείωση μισθού ή ανεργία

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εργαζόμενοι μπροστά στο δίλημμα - 20% μείωση μισθού ή ανεργία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για την έναρξη του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Από σήμερα το πρωί χιλιάδες εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν να έρχονται αντιμέτωποι με την προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να επιδοτήσει τις μειώσεις μισθών και την μερική εργασία. Είτε λοιπόν ο μισθός τους θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 20% είτε θα απολυθούν. Ας εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ότι θα είναι σαν να παίρνουν «σχεδόν τον ίδιο μισθό», όπως προκλητικά τους είπε πριν από λίγες μέρες».

Εσωτερική υποτίμηση

Το ζήτημα σχολίασε και ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στον Παύλο Κλαυδιανό στην Εποχή: «Είναι μια λογική που ξαναγυρνά τη χώρα στο σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης που βίωσε έως το 2014, αναπροσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες. Ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν με το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο και αποκρούσαμε στη δική μας περίοδο διακυβέρνησης, πάνε να το ολοκληρώσουν σήμερα».

Ο κ Σουρλέτης είπε ακόμα ότι:

«Σαφώς και υπάρχει η αψευδής μαρτυρία των μεγεθών. Έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση στις 27 ευρωπαϊκές χώρες, το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Η ύφεση αυτή εξακολουθεί να υφίσταται όλο το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν μονάχα το τελευταίο 15νθήμερο αυτού επηρεάστηκε από τον κορονοϊό.

Μιλάμε, λοιπόν, για μια υφεσιακή πορεία που θα επιταχυνθεί από την υγειονομική κρίση, αλλά που είχε ξεκινήσει από πριν και αφού ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία. Είναι κατανοητό, ωστόσο, γιατί η εύθραυστη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της χώρας άλλαξε πορεία με τη ΝΔ.

Πρώτον, το θετικό γεγονός της αύξησης του κατώτατου μισθού ήταν το 2018 και το 2019 δεν υπήρξε ένα αντίστοιχο γεγονός να συντηρήσει αυτή την πορεία.

Δεύτερον, οι συλλογικές συμβάσεις, που οδήγησαν σε διάφορους κλάδους στην αύξηση των αποδοχών, ακρωτηριάστηκαν επί ΝΔ.

Τρίτον, κόπηκαν και περιορίστηκαν τα επιδόματα. Τέταρτον, καταργήθηκε η 13η σύνταξη. Όλα αυτά, συν η ματαίωση των όποιων προσδοκιών υπήρχαν για μια επενδυτική έκρηξη οδήγησαν στο να υπάρχει αυτή η υφεσιακή πορεία. Βέβαια, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί -μάταια- πίσω από την υγειονομική κρίση. Όμως, όπως διαπιστώνουμε στις περιοδείες των τελευταίων ημερών ο κόσμος έχει επίγνωση της κατάστασης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ