ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΕΘΑ Ελλάδας - Ισραήλ: Ενίσχυση της συνεργασίας σε άμυνα και ασφάλεια

ΥΕΘΑ Ελλάδας - Ισραήλ: Ενίσχυση της συνεργασίας σε άμυνα και ασφάλεια
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ

Την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, με έμφαση τις κοινές αεροπορικές και ναυτικές δραστηριότητες, καθώς και την προώθηση συνεργειών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, συζήτησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Ισραηλινό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντς, με την ευκαιρία της επίσκεψης της υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με μήνυμα του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στα κοινωνικά δίκτυα: «Το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο και αληθινό φίλο, και σκοπεύω να συνεχίσω να ενισχύω αυτήν τη σημαντική σχέση σε συνεχή συνεργασία με τον υπουργό».

«Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα μετάσχει στις συναντήσεις που θα έχει η ελληνική αντιπροσωπεία με εκπροσώπους αμυντικών βιομηχανιών», καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, αλλά και στη διευρυμένη, με την παρουσία αντιπροσωπειών, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, η αντίδρασή τους στην πανδημία του κορωνοϊου, η γεωστρατηγική σημασία του EastMed, ο ρόλος της Τουρκίας και οι μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Στην κοινή δήλωση των δύο χωρών αναφέρεται το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης των δικαιωμάτων της.

«Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στην μακρά και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Ζητείται επίσης σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών όσον αφορά την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, «σύμφωνα με το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Αντιτιθέμεθα εντόνως σε απόπειρες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων κατά τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις πολιτικές τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ