ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Μειώθηκαν τα έσοδα του ΕΦΚΑ λόγω κορωνοϊού - Διασφαλισμένες οι συντάξεις

Βρούτσης: Μειώθηκαν τα έσοδα του ΕΦΚΑ λόγω κορωνοϊού - Διασφαλισμένες οι συντάξεις
ΙΝΤΙΜΕ

Μείωση στα έσοδα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, με τον Γιάννη Βρούτση αφενός να διαβεβαιώνει ότι θα καλυφθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό και αφετέρου να καθησυχάζει ότι οι συντάξεις είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Μιλώντας στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταβληθούν νωρίτερα τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, ενώ τον Οκτώβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά κύριων συντάξεων. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, μεταξύ των οποίων και αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν.

Σε ότι αφορά στον ΕΦΚΑ, τόσο ο Γιάννης Βρούτσης όσο και ο διοικητής του Χρήστος Χάλαρης υποστήριξαν ότι η πορεία του ταμείου εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται -μεταξύ άλλων- με την επανεκκίνηση της οικονομίας, την καταβολή εισφορών από μη μισθωτούς που μεταφέρθηκε χρονικά λόγω κορωνοϊού, τις εισφορές που δεν έχουν εισπραχθεί ακόμη μέσω του δώρου Πάσχα.

Ο Γιάννης Βρούτσης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ - «υπήρχαν συντάξεις που τις έκρυβαν και επιβεβαιώθηκε, αφού βρέθηκαν 16.000 ακαταχώρητες και κρυμμένες στα συρτάρια», είπε και έκανε γνωστό ότι 578 συντάξεις βγήκαν για πρώτη φορά ψηφιακά.

Χαρακτήρισε «ντροπή» το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης του με την επίσπευση της έκδοσης των παλαιών και την άμεση έκδοση των νέων αιτήσεων, σταδιακά από φέτος έως και τον Δεκέμβριο του 2021, μέσω του συστήματος “ΑΤΛΑΣ”.

Κριτική στην κυβέρνηση ότι το πρώτο 5μηνο του έτους ο ΕΦΚΑ από πλεόνασμα έχει έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ, άσκησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. «Ο Σεπτέμβριος θα δείξει την ζοφερή πραγματικότητα για τα οικονομικά του ταμείου», εκτίμησε ο Γεώργιος Μουλκιώτης από το ΚΙΝΑΛ, εκφράζοντας φόβους για «μαύρη τρύπα» που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2 δισ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ