ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση κορυφής με φόντο το «Παράλληλο Πρόγραμμα»

Σύγκρουση κορυφής με φόντο το «Παράλληλο Πρόγραμμα»
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το Παράλληλο Πρόγραμμα στη Βουλή EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μετωπική σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το «Παράλληλο Πρόγραμμα», το μεσημέρι του Σαββάτου, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να ανταλλάσσουν βέλη εκατέρωθεν και τη διαδικασία να διακόπτεται συχνά από τις φωνές βουλευτών.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε επίσης εξαπολύσει τα βέλη του εναντίον της πολιτικής του πρωθυπουργού. «Δεν θα υπάρξουν κλειστά σύνορα» είπε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του, η οποία διεκόπη αρκετές φορές από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να τους κάνει παρατηρήσεις.

«Κατανοώ ότι υπάρχει μια σύγχυση στο εκ δεξιών ακροατήριο. Είναι λογικό γιατί όταν έρχεται αντιμέτωπος με αλήθειες είναι δύσκολα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους παράλληλα ότι έχουν συνηθίσει σε στημένους τηλεοπτικούς διαλόγους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους, μιλώντας για άλλη μία φορά περί διαπλοκής, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του συγκρούεται με τα συμφέροντα που συνδέονται, πολιτικά, με την αντιπολίτευση. «Εμείς όσες απειλές και εκβιασμούς αν δεχθούμε δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτόν τον αγώνα θα τον πάμε μέχρι το τέλος και θα τον κερδίσουμε», είπε χαρακτηριστικά με την ένταση να κορυφώνεται όταν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στη λίστα Μπόργιανς και με αφορμή την υπόθεση αυτή κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι όταν κυβερνούσε κράτησε στα συρτάρια λίστες με φοροφυγάδες.

Μάλιστα απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε: «Όταν μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα να είστε πιο προσεκτικός, γιατί εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων τις πήγαμε στη δικαιοσύνη, δεν την κρατήσαμε στα συρτάρια μας και ούτε δίναμε εντολές σε υπαλλήλους του ΥΠΕΞ να αφήνουν τις λίστες σε αυτούς που μας τις έδιναν».

Κάλεσε μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απολογηθεί στον ελληνικό λαό γιατί «η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά στην οποία ήσασταν πρωτοκλασάτος υπουργός ήταν αυτή που προστάτευσε τους φοροφυγάδες. Όσο προστατεύσατε τους φοροφυγάδες τους προστατεύσατε, τέλος η προστασία».

Προειδοποίησε ακόμη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη στον τόπο που τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, θα προσπαθήσει να τη φέρει σε πέρας. «Εμείς ήμασταν αυτοί που ανοίξαμε το θέμα των θαλασσοδανείων, των σκανδάλων, το μεγάλο θέμα της Siemens και θα το πάμε μέχρι τέλους κ. Μητσοτάκη. Τίποτα δεν θα ξεχαστεί σε αυτόν τον τόπο», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.

Η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχίστηκε και με φόντο το προσφυγικό, με τον πρωθυπουργό να καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να μην χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα «εκείνων που μας κουνούν το δάχτυλο για το προσφυγικό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κος Κουμουτσάκος πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει ότι δεν πρέπει να γίνουν τα hotspot και «τώρα χαίρομαι που άλλαξε γνώμη». «Οι ροές ήταν τόσο μεγάλες που κανείς δεν θα τα κατάφερνε. Πράγματι υπήρχαν καθυστερήσεις αλλά αυτό που περίμενα να πείτε θα ήταν ότι η Ελλάδα έχει κάνει όσα καμία άλλη χώρα». Χαίρομαι, είπε ο κ. Τσίπρας που αλλάξατε στάση. «Χαίρομαι που θα υπάρχει μια εθνική γραμμή στο κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα. Να μην χρησιμοποιείτε τον όρο κλειστά σύνορα. Δεν υπήρξαν ούτε και θα υπάρξουν κλειστά σύνορα!», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας το «Παράλληλο πρόγραμμα» ως μια παράσταση, κάνοντας λόγο για εξαγγελίες μέτρων από την κυβέρνηση, χωρίς αντίκρισμα. «Παίρνετε το ψωμί από το τραπέζι των ανθρώπων και σε ανταπόδοση τους δίνετε ψίχουλα» θύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι έλεγε όταν η ΝΔ παρουσίαζε το δικό της παράλληλο πρόγραμμα. «Εμείς δεν θα σας πούμε έτσι και δεν θα σπεκουλάρουμε πάνω στον πόνο των απλών ανθρώπων. Δεν θα δεχτούμε όμως πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης να παρουσιάζονται ως δικές σας», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τυχοδιωκτισμό.

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι ζει σε παράλληλο σύμπαν και μίλησε για υποκρισία πίσω από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. «Δεν έχετε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας.Τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι άνεργοι οι πολίτες που ζουν σε ακραία φτώχεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Κερδίσατε μια φορά εξαπατώντας τους πολίτες και θέλετε να τους εξαπατήσετε και δεύτερη φορά αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

«Ο κ. Τσίπρας είναι πιο παλιός και από το παλιό» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Όσοι πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί δεν βρίσκουν τίποτα το αριστερό στην πολιτική που ακολουθείτε», τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Διαβάστε ακόμη

Τσίπρας: Δεν θα ανεχθούμε ξενοφοβικούς να μας κουνούν το δάχτυλο

ΚΚΕ: Επίθεση στην κυβέρνηση για αντιλαϊκά μέτρα

Μητσοτάκης: «Η χώρα είναι απομονωμένη και αντιμετωπίζεται με καχυποψία»

Έντονες αντιδράσεις Δημοκρατικής Συμπαράταξης για λίστα Μπόργιανς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ