ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας στο CNN Greece: Ανοικτοί δίαυλοι με την Τουρκία, αλλά με αποκλιμάκωση των προκλήσεων

Πέτσας στο CNN Greece: Ανοικτοί δίαυλοι με την Τουρκία, αλλά με αποκλιμάκωση των προκλήσεων
INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

«Eίμαστε υπέρ των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία», δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece για το πώς ερμηνεύει η Αθήνα τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Αγκυρα επιθυμεί συνεργασία με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης ο κ. Πέτσας παρέπεμψε στις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μηστοτάκη, κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της ΕΕ.

«Η αντίδραση της ΕΕ δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε υπέρ των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, αλλά στην παρούσα φάση θα πρέπει η Τουρκία να προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών για να ξεκινήσει ένας διάλογος με βάσει το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας», επεσήμανε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας πως το μοναδικό θέμα που βρίσκεται που χωρίζει τις δύο χώρες είναι η Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο μιλώντας σε φόρουμ για τον τουρισμό το Σάββατο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αφού αρχικά σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως «ό,τι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε με λόγια, τώρα το λέμε με τις πράξεις μας. Με τα πλοία μας και τις συμφωνίες μας. Το κάναμε ναι, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μονόπλευρα; Όχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Μιλώντας για τη Λιβύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε για τον στρατάρχη Χαφτάρ ότι «δεν άκουσε καμία έκκληση που του έγινε. Ήταν καταδικασμένος να ηττηθεί. Είχε την ευκαιρία για μια πολιτική λύση αλλά την έχασε και αυτή».

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει ο Τσαβούσογλου και την προηγούμενη Παρασκευή μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ