ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή ατζέντας, αντεπίθεση με Σαμαρά και πρώτες αποστασιοποιήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή ατζέντας, αντεπίθεση με Σαμαρά και πρώτες αποστασιοποιήσεις
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, επιχειρεί αντεπίθεση για το ηχητικό Μιωνή, βάζοντας στο στόχαστρο τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ προκαλεί τη Νέα Δημοκρατία να διευρύνει το κατηγορητήριο της Προανακριτικής και να παραπέμψει τον Νίκο Παππά.

Εντωμεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλης Ιωαννίδης διέταξε προκαταρκτική έρευνα για το ηχητικό που διαβιβάστηκε από την Προανακριτική της Βουλής. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Κώστα Σπυρόπολο

Συνέντευξη στο Mega

Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίου του Mega και τη Δώρα Αναγνωστοπούλου είπε ότι όταν έκανε λόγο στο επίμαχο «ηχητικό» για «μαγαζάκι» και «κάποιους που βγάζουν πολλά λεφτά» δεν εννοούσε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά τους Σάμπυ Μιωνή και Σταύρο Παπασταύρου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του κ. Παππά ότι συνάντηση με τον Σάμπυ Μιωνή ήταν απόρροια των κυβερνητικών καθηκόντων του κι έγινε κατόπιν αιτήματος του Βιεναμίν Νετανιάχου. Ωστόσο, κατόπιν επίμονων ερωτήσεων επανέλαβε τη δήλωσή του ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν γνώριζε τη συνάντηση.

Το έμβασμα

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν αντεπίθεση με την δικογραφία για την υπόθεση Παγαία η οποία επιδόθηκε στην Προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, στη δικογραφία καταγγέλλεται ότι 2,6 εκατομμύρια ευρώ μεταβιβάστηκαν μέσω του κ. Παπασταύρου, συνεργάτη του κ. Σαμαρά, στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ το 2015. Στην αιτίαση της ΝΔ ότι η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο από την κ. Τουλουπάκη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έθεταν το ερώτημα γιατί από τη στιγμή που αναφέρεται όνομα πολιτικού γιατί δεν ήρθε στην Βουλή αμελλητί όπως ορίζει ο νόμος. Επίσης, παρατήρησαν ότι η υπόθεση έχει παραγραφεί γιατί ο κ. Παπασταύρου ελεγχόταν για φοροδιαφυγή και όχι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τσίπρας για την οικονομία

Πάντως είναι εμφανής η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσει την ατζέντα στην οικονομία, πεδίο το οποίο θεωρείται προνομιακό για την αξιωματική αντιπολίτευση. Το έργο έχει αναλάβει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Χτες ο κ. Τσίπρας δήλωσε στο Μεσολόγγι:

«Η εικόνα που προσλαμβάνω σε όλες μου τις περιοδείες είναι ότι η οικονομία βρίσκεται ξανά, δυστυχώς, σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια. Ο κόσμος της εργασίας, ο κόσμος της παραγωγής, οι άνθρωποι της δημιουργίας, του μόχθου βρίσκονται για άλλη μια φορά απέναντι στο φάσμα μιας βαθιάς ύφεσης και χωρίς ουσιαστική προστασία από την πολιτεία.»

Σήμερα στη συνάντησή του με τον ΣΕΤΕ ο κ. Τσίπρας παρατήρησε:

«Η επανεκκίνηση του τουρισμού αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα και ανευθυνότητα από την κυβέρνηση. Παλινωδίες από τον υπουργό, ανακοινώσεις που δημιουργούσαν τουριστικές περιοχές και νησιά τριών κατηγοριών, αποκλεισμούς χωρών και διπλωματικά επεισόδια. Και το κυριότερο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ενίσχυση και υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ρευστότητας στον τουριστικό κλάδο.»

Αποστασιοποιήσεις

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνονται οι πρώτες αποστασιοποιήσεις από τον Νίκο Παππά. Χτες ο Νίκος Βούτσης αρνήθηκε να σχολιάσει το ηχητικό Μιωνή. Σήμερα κυκλοφόρησε εσωκομματικό κείμενο των Σπύρου Δανέλλη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Αντώνη Λιάκου, Νίκου Μουζέλη, Νίκου Μπίστη, Παναγιώτη Παναγιώτου, Δημήτρη Χαλαζωνίτη, Δημήτρη Χατζησωκράτη. Στο κείμενο υπάρχει η εξής αναφορά η οποία θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως υπαινιγμός για τον κ. Παππά:

«Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη. Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι η αισθητική των λόγων και των πράξεών μας είναι η εξωτερική έκφραση του ήθους που περικλείει η ιδεολογία μας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ