ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας στο CNN Greece: Η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στο έργο της Προανακριτικής–Να απαντήσει ο Τσίπρας

Πέτσας στο CNN Greece: Η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στο έργο της Προανακριτικής–Να απαντήσει ο Τσίπρας
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στο έργο της Προανακριτικής. Οι συνομιλίες, ωστόσο, του τότε υπουργού Επικρατείας, του “νούμερου δύο” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κ. Παππά, με επιχειρηματία και οι ισχυρισμοί που εκτοξεύει, εγείρουν σοβαρότατο ζήτημα δημοκρατίας. Τα όσα ακούγεται να λέει είναι αδιανόητα στο πλαίσιο δημοκρατικού πολιτεύματος και σοκαριστικά σε κάθε πολιτισμένο δημόσιο βίο», τόνισε ο κ. Πέτσας, ερωτηθείς από το CNN Greece για το σχόλιο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ότι η ηχογράφηση από πλευράς του κ. Μιωνή είναι «πράξη κατασκοπείας».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε επίσης πως «ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να προσποιείται πως δεν άκουσε και δεν είδε τίποτα».

Σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στην προανακριτική ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε:

«Μετά από όλα αυτά, επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Παππάς, υπουργός Επικρατείας τότε, με γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου -στο "μαγαζί" όπως λέει ο ίδιος- γνώριζε την ύπαρξη παραδικαστικού-παρακρατικού κυκλώματος που έβγαζε λεφτά, όπως είπε ο ίδιος.

Αποδεικνύεται, τελικά, ότι δεν ενδιαφέρονταν πώς να κυβερνήσουν τη χώρα, αλλά πώς να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, πώς να συγκροτήσουν παρακράτος, πώς να γίνουν καθεστώς και να ελέγξουν όλους τους "αρμούς της εξουσίας", όπως θα έλεγε ο κ. Τσίπρας. Και για όλα αυτά τα συγκλονιστικά που αποκαλύπτονται, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά. Δεν γνώριζε τίποτα; Δεν άκουσε ποτέ κάτι; Δεν του είπε τίποτα ο κ. Παππάς; Δεν τον ενοχλούν ούτε τώρα όσα αποκαλύπτονται; Οφείλει ο κ. Τσίπρας να καταλάβει ότι τώρα δεν έχει παρά μόνο δύο επιλογές: είτε να διαγράψει τον κ. Παππά είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Περιμένουμε, όπως όλοι οι πολίτες, επιτέλους, να απαντήσει».

Παπαγγελόπουλος: Πράξη κατασκοπείας η ηχογράφηση Μιωνή

Για κατασκοπεία κατήγγειλε τον Σάμπυ Μιωνή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που καταθέτει για έκτη συνεχή ημέρα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε την αρμοδιότητα της Επιτροπής να στείλει το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας Παππά- Μιωνή στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ραγκούσης επικαλέστηκε το άρθρο 14 του νόμου 4637/2019 που αναφέρεται μόνον στις δύο εισαγγελίες.

Γ. Ραγκούσης: Είναι παράνομο αυτό που έγινε. Δεν έπρεπε να το αποδεχθεί η Επιτροπή. Είναι παράνομο. Η Επιτροπή ειναι εκτεθειμένη που το δέχθηκε

Κ. Καραγκούνης: Πρώτον ο ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε την αρμοδιότητά μας και δεύτερον δεν τιθεται θεμα αρμοδιοτητας διοτι ειμαστε sui generis οργανο ερευνουμε υποθεση διαφθορας και σε καθε περιπτωση το στειλαμε στην εισαγγελια. Δήλαδη τί ζητάτε να αποκρύψουμε το ηχητικό;

«Οι υπέρμαχοι της διαφάνειας θέλουν να αποκρύψουμε το ηχητικό, απίστευτο», σχολίαζαν πηγές από τη ΝΔ και πρόσθεταν πως ο κ. Ραγκούσης, προφανώς, βλέποντας οτι το ηχητικό αποδεικνύει το παρακράτος του κεντρικού μαγαζιού και εκθέτει τον Τσίπρα κόντρα ακόμη και στην επιθυμία του κ. Παπαγγελόπουλου, που δεν έφερε αντιδράσει να ακουστεί και το σχολίασε, άλλαξε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα λέει οτι η επιτροπή δεν εχει αρμοδιότητα.

Σε ό,τι αφορά στο ηχητικό ντοκουμέντο που μελετά ήδη η Δικαιοσύνη, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατήγγειλε σύμφωνα με πληροφορίες τον επιχειρηματία για κατασκοπεία, αλλά "ενδεχομένως και μέλη της Επιτροπής", όπως είπε, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως άφησε αιχμές εναντίον του πρώην επικεφαλής της, κάνοντας λόγο για «αντισημιτισμό από την πλευρά του του Γιάννη Ρουμπάτη».

Δ. Παπαγγελόπουλος: Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών που αφορούν σε Έλληνα και ξένο αξιωματούχο συνιστά περιπτωση κατασκοπείας για τον κ. Μιωνή. Διαπράχθηκε κατασκοπεία σε βάρος της Ελλαδος και κάποιοι εδώ μέσα συνήργησαν. Λέει ο κ. Μιωνής οτι μας έχει φλομώσει η Μοσάντ στις πληροφοριες. Και βεβαιως μπορεί. Κοινοποιείται όμως αυτό; Αυτά τα διαβάζουν ξέρετε κι αλλες χώρες εχθρικές με το Ισραήλ. Για να ξερουμε ποιοι είναι εγκληματίες σε αυτή τη χώρα και ποιοι είναι οι πατριώτες.

Κ. Καραγκούνης: Με βάση αυτά που λέει ο Δ. Παπαγγελόπουλος έγινε κατασκοπεία και από τον κ. Μιωνή και από τον κ. Παππά αφού και οι δύο ήταν στη συνομιλία

Δ. Παπαγγελόπουλος: Εγώ καταγγέλλω αυτόν που μαγνητοφώνησε τη συνομιλία για κατασκοπεία.

"Για το θέμα της κατασκοπείας δεν έχει διαπράξει έγκλημα μόνο ο Μιωνής αλλά και οι συνεργοί του. Αυτοί που γνώριζαν και διερρεαν αυτό το υλικό. Ενδεχομένως και μέλη της Επιτροπής σας κύριε πρόεδρε", φέρεται να κατέθεσε.

Σε άλλο σημείο, φέρεται να είπε: "Ο Ρουμπατης είναι φίλος μου. Ο Μιωνής εκθέτει τον Ρουμπάτη ότι του είπε- πράγμα που εγώ αμφισβητώ γιατί ο Μιωνης είναι ψεύτης- ότι ο Μίμης (Παπαγγελοπουλος) είναι αντισημίτης.

Πάντως, φέρεται να παρομοίασε το ηχητικό ντοκουμέντο με «ωδή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» και αφού κατέθεσε πως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν τον πλήττουν, ανέφερε πως είναι ο άνθρωπος που δεν υπέκυπτε.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Στον τάφο μου να γραφτεί «Ο άνθρωπος που δεν υπέκυψε».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος σύμφωνα με πηγές ανέφερε πως θα έπρεπε να είχε συλληφθεί η Ελένη Ράικου.

Δ.Παππαγγελόπουλος: Ως Εισαγγελέας που είναι, η Επιτροπή έπρεπε να κρατήσει την κα Ράικου εδώ όταν κατέθετε και να φωνάξετε την ασφάλεια και να την πάτε στον Εισαγγελέα. Έπρεπε να την είχατε συλλάβει! Γι' αυτά που είπε ότι είμαστε πλαστογράφοι εγω και η Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επανήλθε στο θέμα Σαμαρά, λέγοντας: «Ψέμματα εγώ ενώπιον της Επιτροπής δεν λέω. Είπα για τον κ. Σαμαρά ανοιχτά και το ξαναλέω.Ούτε με πίεσε ούτε τίποτε. Καμία πίεση!».

Σε ό,τι αφορά στον κ. Παπαχρήστο και την κατάθεση Αθανασίου, που είχε δηλώσει στην Επιτροπή ότι ο Δημήτρης Παπαγγελοπουλος του ειχε πει «τι έχεις για Παπαχρηστο, δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι»; ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να είπε:

Δ. Παπαγγελόπουλος: Με τον κ. Παπαχρηστο είχα μια πολύ καλή σχέση. Κάποιος θα τον έβαλε τον Αθανασίου να τα πει αυτά. Αποκλείεται να τα σκέφτηκε μόνος του. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ο Αθανασίου ήρθε και μου είπε κάτι για 2 εκατομμύρια. Εγώ του είπα κανε τη δουλειά σου. Σε σχεση με αυτό που κατεθεσε οτι είπα "δεν κοιτάς να φτιάξεις κάτι" ρωτώ κυρίες και κύριοι πως μπορείς σε μια φορολογική υπόθεση να φτιάξεις κάτι; Τι είναι, υπόθεση κλοπής ή ληστείας; Να πει ένας μάρτυρας διαφορετικά πράγματα από αυτά που ειδε; Στα φορολογικά, που υπάρχουν έγγραφα, παραστατικά, πως να φτιάξεις κάτι;

Η σημερινή, έκτη ημέρα κατάθεσης του στην Προανακριτική Επιτροπή ξεκίνησε με το αίτημά του να μην καταθέσει, λόγω της απουσίας του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα. Δεν έγινε ωστόσο, αποδεκτό, καθώς είναι παρούσα η Λύδια Τσοβόλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ