ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης στο CNN Greece: Παππάς και Τσίπρας πρέπει να πουν τι ξέρουν

Μηταράκης στο CNN Greece: Παππάς και Τσίπρας πρέπει να πουν τι ξέρουν
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ

Ο Νίκος Πάπας γνωρίζει κάποια πράγματα και ίδιος θα τα εξηγήσει κάποια στιγμή, δήλωσε μιλώντας στο CNN NOW και την Αμαλία Κάτζου, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Όπως είπε, είναι ένα θέμα το οποίο έχει πολιτικές διαστάσεις, αλλά πρωτίστως είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη πρέπει χωρίς παρεμβάσεις από την πολιτική εξουσία -και αυτή είναι η κανονικότητα- να το εξετάσει και να μας δώσει απαντήσεις.

Η υπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, έχει «πολλά και σκοτεινά σημεία», είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πάρα, πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και ως τέτοια ανέφερε το θέμα με τις ηχογραφήσεις του Σάμπυ Μιωνή «οι οποίες αποκαλύπτουν τη ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος» και οι αποκαλύψεις των «Παραπολιτικών» του Σαββάτου.

«Από το 2015 μέχρι το 2019 η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να εργαλειοποιήσει Δικαιοσύνη με το δήθεν σκάνδαλο Novartis, ως προς την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, η προσπάθεια που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση να εγκαθιδρύσει έναν άλλο τρόπο σκέψης από αυτόν που συνάδει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία» ανέφερε.

Ο ίδιος ζητάει, επίσης, από τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει σε ανώτατο επίπεδο τι ήξερε και τι δεν ήξερε.

Για το αντικείμενο του υπουργείου του, το Μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι η χώρα μας φυλάει πλέον αποφασιστικά τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά μας.

«Έχουν μειωθεί κατά περίπου 50% από την 1η Ιανουαρίου και πάνω από 90% το τελευταίο τρίμηνο και αυτό σημαίνει ότι - παρά τη συνεχιζόμενη πίεση και ένταση που υπάρχει και στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορά μας - οι άντρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας εξασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Με απόλυτο σεβασμό στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης φυλάμε τα σύνορά μας» τόνισε.

Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερε, «έχουμε επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου». Για την κυβέρνηση ήταν πάντα μία βασική προτεραιότητα ο διαχωρισμός προσφύγων από παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες. «Άλλο πρόσφυγας. Η χώρα μας με απόλυτο σεβασμό των διεθνών της υποχρεώσεων, με ένα αίσθημα ανθρωπισμού που μας διακατέχει ως λαό σε αυτές τις περιπτώσεις παράσχουμε το άσυλο για τρία χρόνια, όπως προβλέπεται, και εφαρμόζουμε το πρόγραμμα Ήλιος για την ένταξη αυτών των ανθρώπων στην παραγωγική διαδικασία» σημείωσε.

Η χώρα μας, συνέχισε, δεν είναι σε θέση ούτε να παράσχει σύνταξη, ούτε ισόβια στέγασή στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. «Πρέπει να τους δίνει τα εργαλεία να μπορούν να πατήσουν τα πόδια τους, να έχουν πρόσβαση φυσικά στο κοινωνικό Κράτος και από εκεί και πέρα ο καθένας να δουλέψει και να δημιουργήσει για τον εαυτό του» δήλωσε.

Ο κ. Μηταράκης συνέχισε λέγοντας ότι για όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας η χώρα μας έχει πει ξεκάθαρα ότι στόχος είναι να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης τους και αυτό γίνεται και σε εθελοντική βάση με τα προγράμματα εθελούσιων επιστροφών και με υποχρεωτικά μέσα όπως μας επιτρέπει το ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Με το άνοιγμα των συνόρων τον Ιούλιο, διευκρίνισε ο υπουργός Μετανάστευση, θα υπάρξει μία σταθερή ροή επιστροφών. Μεγάλο στοίχημα, όπως είπε καταλήγοντας, είναι ασφάλεια στις δομές και να μειωθεί ο αριθμός τους κατά 60% στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσα στο 2020 και όσες δομές θα παραμείνουν για ένα ακόμα χρονικό διάστημα να είναι περιφραγμένες με έλεγχο στην είσοδο και την έξοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ