ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτροπή Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Τσίπρας είναι ο στόχος»

Επιτροπή Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Τσίπρας είναι ο στόχος»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έγινε υπό τη σκιά της δημοσιοποίησης του ηχητικού Μιωνή, καθώς και της αποδοκιμασίας του Νίκου Παππά από τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά συνέπεια, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει μια πανηγυρική συνεδρίαση η οποία θα επικύρωνε τυπικά την οριστική προσθήκη του «Προοδευτική Συμμαχία» στο «ΣΥΡΙΖΑ», οι τελευταίες εξελίξεις έκαναν πολύ βαρύ το κλίμα.

Τα τέσσερα χαρακτηριστικά

Τέσσερα ήταν τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης:

Πρώτον, το εμφανές «μούδιασμα» των μελών του οργάνου. Πέρα από την πολιτική πίεση της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, αυτό καθαυτό το ηχητικό Μιωνή αποτέλεσε σοκ για το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπο με τις «τοξικές παρενέργειες» της άσκησης εξουσίας.

Δεύτερον, η γενική υιοθέτηση της εκτίμησης ότι «στόχος της Δεξιάς και της Διαπλοκής» είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή, μέσω της «σκανδαλολογίας» και η «κασετομαχίας» επιδιώκεται να βληθεί ανεπανόρθωτα ο Αλέξης Τσίπρας και να περιθωριοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά το πρότυπο της Βραζιλίας και του Μπολσονάρο.

Τρίτον, η επικράτηση της λογικής του «πολιορκημένου φρουρίου» και της «συσπείρωσης γύρω από τη σημαία». Η συνεδρίαση διεξήχθη σε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους και ακόμα και τα ηγετικά στελέχη της αντιπολιτευτικής «ομπρέλας» ήταν πολύ προσεκτικά στις διατυπώσεις τους τόσο για την εσωκομματική λειτουργία όσο και για τον Νίκο Παππά. Ιδιαίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στήριξε ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα νέο εσωκομματικό τοπίο.

Τέταρτον, είναι καθαρή πια η απόσταση που παίρνει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Νίκο Παππά. Μετά την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αυτή η απόσταση καταγράφηκε και στο επίπεδο των επικοινωνιακών συμβολισμών, με τον Νίκο Παππά να κάθεται σε σχετική απόσταση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και του δύο πολιτικούς να αποφεύγουν να δώσουν στους φωτορεπόρτερ την ευκαιρία για κοινή φωτογραφία

«Ας έρθουν»

Στην πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε:

«Για να είναι πιο πειστική αυτή η προπαγάνδα, αυτή η καλοστημένη μηχανή δεν αρκείται στη παραποίηση. Αλλά βάζει στο στόχαστρο, με μεθόδους μάλιστα μαφίας και παρακράτους, τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του, αλλά στην πραγματικότητα εμένα. Γιατί, συντρόφισσες και σύντροφοι εγώ είμαι ο στόχος τους.

Τους έχω πει πάρα πολλές φορές, ένα χρόνο τώρα – και τελευταία φορά το είπα στην προηγούμενη μεγάλη μας συνάντηση λίγο πριν την πανδημία, με 8 χιλ. κόσμο στο ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ, αν θυμάστε τέλη Φλεβάρη. Θα το ξαναπώ και σήμερα.

Αν έχουν τα κότσια και δεν είναι απλά θρασύδειλοι, εγώ είμαι εδώ. Μην κουράζονται είμαι εδώ. Μην κουράζονται και μην φθείρονται, χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν. Είμαι εδώ. Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του βρώμικου '΄89, είμαι και είμαστε εδώ. Ας διευρύνουν λοιπόν το κατηγορητήριο και ας με συμπεριλάβουν.

Αν όμως δεν το τολμούν, τους καλούμε τώρα να σταματήσουν αυτόν τον επικίνδυνο κατήφορο για τη δημοκρατία. Αυτόν τον επικίνδυνο κατήφορο στο βούρκο και στη λάσπη για το πολιτικό σύστημα.»

Στη δευτερολογία, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν είναι βέβαιο με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός την οικονομική κρίση και εάν θα επιλέξει να δραπετεύσει. Κατά τον κ. Τσίπρα, αυτό εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ευρώπης σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και από το «αν οι εκταμιεύσεις γίνουν στο δεύτερο μισό του 2021.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ