ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας: Για ποιες επιχειρήσεις μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου

Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας: Για ποιες επιχειρήσεις μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μια σειρά από πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας ύψους 3,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις και όσες έχουν μειωμένο τζίρο κατά 35% ενώ ανακοίνωσε παράλληλα και νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

«Βρεθήκαμε εδώ πέρα λόγω ενός πρωτοφανούς γεγονότος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως ο κορωνοϊός θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία.

«Σήμερα, μετά από 19 χρόνια, εκκινούν επιτέλους τα έργα για τη νέα επένδυση, που θα δημιουργήσει 80.000 νέες θέσεις εργασίας. Το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν ήταν αυτονόητο. Κι εμείς είχαμε υποτιμήσει τον βαθμό της πολυπλοκότητας, των προβλημάτων και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επένδυση στο Ελληνικό που σήμερα ξεκίνησε και επίσημα τις εργασίες της.

Από το βήμα της Βουλής, το πρωθυπουργός τόνισε πως η ύφεση στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν «σημαντικά μικρότερη από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης» και πως το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου η βιομηχανική παραγωγή όντως μειώθηκε αλλά λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η εθνική οικονομία τα πήγε λιγότερο άσχημα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε δε, «θεωρητική άσκηση» το να κάνουμε προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης.

«Η οικονομία είχε μπει σε αναπτυξιακή τροχιά πριν από την κρίση του κορωνοϊού. Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι δραματικές το β’ και το γ’ τρίμηνο» ανέφερε.

Τα μέτρα στήριξης

Εξειδικεύοντας τα μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

1. Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% λιγότερος από το πρώτο εξάμηνο του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα κυμαίνεται από το 30-70%.

2. Μηδενίζει η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις (το 50% του τζίρου το 3ο τρίμηνο του έτους).

3. Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως εγκαινιάζεται νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους ενός δισ.

Υπογράμμισε δε, πως 7.000 επιχειρήσεις θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή.

Παράλληλα ανακοινώθηκε, επιδότηση κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία επεκτείνεται και για τον Αύγουστο, και για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ενώ οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος.

Το ύψος της παρέμβασης κινείται περίπου στα 600 εκατομμύρια ευρώ.

«Τέταρτον, οι εποχικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, οι επιχειρήσεις που κάνουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο αυτό. Η παρέμβαση αυτή είναι άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Και πέμπτον, επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι κάτι που αφορά πολλούς απασχολούμενους σε ξενοδοχεία, σε εποχιακά καταλύματα, σε όλο το εμπόριο τουριστικών ειδών.

«Γιατί το κάνουμε αυτό; Για τον απλούστατο λόγο ότι πρέπει να δώσουμε στις επιχειρήσεις την πλήρη δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιες σε τι ποσοστό θέλουν να βάλουν εργατικό προσωπικό σε αναστολή και σε τι ποσοστό θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Αλλά το πρόγραμμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ υπενθύμισε ότι έχουν παραταθεί τα επιδόματα ανεργίας, προκειμένου να στηριχθούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και οι άνεργοι, που έχουν μεγάλη δυσκολία να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας σε μία τέτοια βαθιά οικονομική κρίση.

Σφοδρή επίθεση Γεννηματά

Για «ανεπαρκή μέτρα» έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «μεγάλα θύματα της πολιτικής» της κυβέρνησης τους εργαζόμενους.

Η πρόεδρος του Κινήματος αλλαγής τόνισε πως «υπάρχει κρίση στην οικονομία και την κοινωνία» ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «έχει σχέδιο. Συνειδητά εκμεταλλεύεστε την κρίση για να εξαπολύσετε άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα».

«Διαμορφώνετε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας» είπε η κ. Γεννηματά, και συνέχισε: «Δεν είπαμε ποτέ ότι υπάρχει λεφτόδεντρο. Παρουσιάσαμε έγκαιρα το ενδιάμεσο πρόγραμμα, που ήταν στοχευμένο και κοστολογημένο, με στόχο να μείνουν η οικονομία και η κοινωνία όρθιες. Δεν μας ακούσατε. Παντού βλέπω προβλήματα».

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση πως ακολουθεί λάθος δρόμο και πως είναι δέσμια των συντηρητικών πολιτικών της.

«Θα μιλήσετε για τις συνέπειες της πανδημίας. Αναμφίβολα επιβάρυναν την κατάσταση. Οι Κυβερνήσεις όμως φαίνονται στα δύσκολα. Δεν είναι για να παρατηρούν και να χρησιμοποιούν ως άλλοθι τις δυσκολίες. Τα μέτρα που έχετε πάρει είναι ανεπαρκή και υλοποιούνται με μεγάλη καθυστέρηση» τόνισε η κ. Γεννηματά, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν έχει υπάρξει καμία στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

«Οι αγρότες είναι εντελώς ακάλυπτοι» δήλωσε.

Αναφορικά με τον τουρισμό, η κ. Γεννηματά τόνισε πως δοκιμάζεται σκληρά.

«Παρά τα ωραία λόγια, μόνο το 30%-35% περίπου των εποχιακών ξενοδοχείων έχει ως τώρα ανοίξει. Δεκάδες χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι θα ζήσουν μέσα σε συνθήκες φτώχειας». Επίσης, είπε: «Αποτέλεσμα της πολιτικής σας είναι ότι δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Μετά τα μέτρα ρευστότητας που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, οφείλατε να εξασφαλίσετε προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Αλλά, αφήσατε ασύδοτες τις Τράπεζες να κάνουν "κουμάντο" και να βάζουν εμπόδια».

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Καλούμαστε να επιμερίσουμε με δίκαιο τρόπο το βάρος μιας έκτακτης κρίσης

«Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να επιμερίσουμε με τρόπο δίκαιο το βάρος μιας έκτακτης κρίσης. Τελευταίος έχει την ευθύνη ο εργαζόμενος. Αν πιστεύετε ότι με μαγικό ραβδί μπορούμε να κρατήσουμε ακέραια όλα τα εισοδήματα τότε ζείτε σε άλλο πλανήτη» είπε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά.

«Είμαστε μπροστά και πάνω από μέτρα που πήραν πολλές άλλες χώρες. Δεν είπα προς Θεού ότι η κυβέρνηση αυτή είναι σοσιαλδημοκρατική. Είμαστε κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση. Εχω πει πολλές φορές ότι το πρώτο μας μέλημα κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και εισόδημα εργαζομένων. Να μην κλείσουν ξενοδοχεία, να μην απολυθούν μόνιμα εργαζόμενοι. Να μην υπάρχει απώλεια στη σχέση εργασίας» τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.



Και απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, σημείωσε:

«Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως υπουργοί και ήσαστε υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Τότε δεν τα λέγατε αυτά. Καλό είναι, όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν να μην παρακάμπτουμε ολόκληρες περιόδους. Η αναφορά μου σε μαγκάλια και συσσίτια δεν ήταν για εσάς. Το ερώτημα είναι να μην γίνετε εσείς σαν τους άλλους. Ευχή και ελπίδα μου είναι να μην επιστρέψουμε σε αυτού του είδους την αντιπολίτευση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ