ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός, οικονομία και σκανδαλολογία: Τα «εκρηκτικά» πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κορωνοϊός, οικονομία και σκανδαλολογία: Τα «εκρηκτικά» πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης Μητσοτάκη
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποτέ δεν θα φανταζόταν ότι στα πρώτα γενέθλια της κυβέρνησής του θα ερχόταν αντιμέτωπος, όχι μόνο με μία πανδημία και το γενικό κλείσιμο της κοινωνίας και της οικονομίας, τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης αλλά και το τοξικό κλίμα που δημιουργείται από τις διαρροές πληροφοριών σε ό,τι αφορά στο παρασκήνιο για τις τηλεοπτικές άδειες και τα δημοσιεύματα για τις καταγραφές της ΕΥΠ, με διαλόγους που βάζουν «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν τον δικό τους τόνο, καθώς ένα χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης «απολαμβάνει» τη τεράστια δημοσκοπική διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτείται προσοχή ώστε αυτά να μην χαθούν.

Από το μόνο θεωρητικά που κινδυνεύει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση είναι η οικονομία στην περίπτωση που η πανδημία την «τσακίσει».

Ο πρωθυπουργός γιορτάζοντας πάντως τα γενέθλια της κυβέρνησής του απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και νέας γενικής καραντίνας και ζήτησε την αποπομπή από τον ΣΥΡΙΖΑ του Νίκου Παππά.

«Θα ήταν πολιτικά ανέντιμη κίνηση να προσφύγω σε εκλογές, εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτω για να κερδίσω τι ακριβώς, όταν έχω τρία χρόνια μπροστά μου, μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και, πιστεύω, ένα απόθεμα εμπιστοσύνης των πολιτών να υλοποιήσω το πρόγραμμά μας;» απάντησε στη σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξής του.

Σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα, με φόντο το Νίκο Παππά, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να τον αποπέμψει, γνωρίζοντας προφανώς ότι δεν πρόκειται να το πράξει.

«Περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό. Πιστεύω ότι η αποπομπή του κ. Παππά, κατά την άποψή μου, είναι μονόδρομος. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν έχει γίνει ακόμα με βάση όλα αυτά τα οποία έχουμε μάθει;» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο νέας γενικής καραντίνας εξαιτίας του κορωνοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε:
«Δεν μπορώ να υπογράψω συμβόλαιο με το μέλλον, αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι δε θα χρειαστεί ξανά να πάμε σε γενική καραντίνα. Το κόστος δεν το αντέχει καμία οικονομία πια».

Ο ανασχηματισμός είναι θέμα που συχνά έρχεται στην επικαιρότητα, εξαιτίας βασικά των συζητήσεων που γίνονται από τους ίδιους τους υπουργούς.

Ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε απάντησε:

«Κάποια στιγμή προφανώς θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση. Δεν είναι της στιγμής. Όταν φτάσει η στιγμή θα το μάθετε από εμένα».

Γενέθλια με πολιτική κόντρα

Ο ένας χρόνος διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός τονίζει πως «είναι πολλά όσα καταφέραμε μέσα σε λίγο χρόνο και τα πετύχαμε μαζί».

Με αφορμή τον ένα χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας, η κυβέρνηση προχωρά σε έναν σύντομο απολογισμό μέσω ενός βίντεο, με αφηγητή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναφέρεται και στις μελλοντικές προκλήσεις.

«Έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια Ελλάδα που εκσυγχρονίζεται και αναπτύσσεται με κοινωνική συνοχή που δεν αφήνει κανέναν πίσω» δηλώνει.

Με δικό του σποτ, που τιτλοφορείται «Ένας χρόνος ανάποδα», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, ενώ με δικά τους μηνύματα απαντούν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στους νέους του ΚΙΝΑΛ, τονίζει πως «θέλω να γνωρίζετε ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο, παρά να γίνουμε ξανά ένα πραγματικό Κίνημα νέας Αλλαγής. Νέας πνοής. Νέων αμφισβητήσεων».

Επίθεση εξαπολύει και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας:

«Στα γενέθλια της ΝΔ δεν είναι καλεσμένοι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έμειναν άνεργοι, πολλοί χωρίς εισόδημα».

Σύγκρουση με φόντο Καλογρίτσα και Παππά

Στο μεταξύ, την ώρα των γενεθλίων της κυβέρνησης μαίνεται η θυελλώδης σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τους Καλογρίτσα και Παππά, μετά τα όσα καταγγέλλονται, με αφορμή την αντιδικία του αποκαλούμενου «κόκκινου καναλάρχη» με τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC για τα 3 εκατομμύρια προκαταβολή που όπως υποστηρίζει έλαβε.

Τσίπρας: Η Δεξιά πετάει λάσπη

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως σίγουρα αναμένεται να απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη, ενώ εξελίξεις προβλέπονται και σε πολιτικό επίπεδο για τους εμπλεκόμενους.

Υπό την σκιά των νέων καταγγελιών, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, απέφυγε να αναφερθεί στο επίμαχο θέμα και ζήτησε ενότητα επιτιθέμενος παράλληλα στην κυβέρνηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση για λάσπη που πετάει στον ΣΥΡΙΖΑ και, όπως είπε:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική Δεξιά επιχειρεί κάτι τέτοιο. Την κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία. Την ξέρει καλά τη διαδικασία της διαβολής και της λάσπης. Και σήμερα δεν θα πάω μακριά στην εποχή του πατέρα Μητσοτάκη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε:

«Αλλά σε όσα ζήσαμε πρόσφατα. Σε όσα ζήσαμε με τις Πρέσπες. Με τη διαβολή υπουργών μας όταν ήμασταν στην κυβέρνηση. Με τις χιλιάδες ανήθικες επιθέσεις που δέχτηκα και δέχομαι εγώ προσωπικά. Με τον οχετό που πολλοί, ή μάλλον όλοι, αντιμετωπίσαμε όταν δημοσίευαν σενάρια δήθεν πλουτισμού, δήθεν διαπλοκής, δήθεν κινήσεων αντίθετων με το ήθος της Αριστεράς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ