ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις - Aπορρίφθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας

Ένταση στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις - Aπορρίφθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Περαιτέρω τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις στη βάση των «συστάσεων» του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής επέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Στη Βουλή, όπου συζητείται από το πρωί και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο το επίμαχο νομοσχέδιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διέγραψε τη φράση σύμφωνα με την οποία ο διοργανωτής θα έπρεπε να έχει λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας, αντικαθιστώντας την από τη φράση «έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές αναφέρονται περιοριστικά...».

Επίσης, σύμφωνα με άλλη τροποποίηση, εκτός από την αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται χωρίς γνωστοποίηση -εφόσον τηρούνται προϋποθέσεις- και η έκτακτη συνάθροιση, ενώ η αστυνομία, σε περίπτωση που απαγορεύσει συνάθροιση, θα πρέπει να υποδεικνύει εφόσον είναι εφικτό άλλο χώρο συνάθροισης.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής διεξάγεται σε υψηλούς τόνους με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για χουντικής έμπνευσης διατάξεις και να καταθέτει όπως και το ΜέΡΑ 25 ένσταση αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα που αφορούν στην απαγόρευση συνάθροισης αλλά και την ευθύνη του διοργανωτή.

«Το νομοσχέδιο έρχεται στη συγκεκριμένη περίοδο γιατί η ΝΔ έχει ιδεολογικές εμμονές απέναντι στους αδύναμους και απέναντι σε αυτούς που διεκδικούν. Φοβάστε ότι η καταστροφή που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη την οποία επιθυμείτε να προλάβετε», υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται στη λογική Τραμπ.

Τα λεγόμενα του προκάλεσαν αντιδράσεις στα έδρανα της ΝΔ.

«Ονειρεύεστε μαγκάλια, συσσίτια καταστροφές με έναν μόνο στόχο, να επανέλθετε στην εξουσία. Γελάει και το παρδαλό κατσίκι. Η συνεχής θέση σας για ταύτιση με χούντα δείχνει ότι είστε ανιστόρητοι και ότι είτε ότι δεν έχετε νιώσει ως πρόσωπα τι θα πει ΕΑΤ-ΕΣΑ, βασανιστήρια και χούντα είτε κάποιοι το έχουν ξεχάσει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός.

Αίσθηση προκάλεσε η προσωπική αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση προς τον Μιχάλη Ραγκούση.

«Αγαπητέ Μιχάλη κάθεσαι στα ίδια έδρανα με εκείνους που χρεοκόπησαν χώρα και οδήγησαν Ελλάδα εκτός αγορών…», είπε και πρόσθεσε:

«Αντί να μοιράζετε ελπίδα και προκοπή, μοιράζετε ύφεση, ανεργία και τώρα ποινές φυλάκισης… Είστε απέξω κούκλα μέσα πανούκλα και σε επίπεδο αρχών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ