ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Βουλή για διαδηλώσεις: Αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία

Τσίπρας στη Βουλή για διαδηλώσεις: Αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία
INTIME

Στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, απαντά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

«Ο Μητσοτάκης επιχείρησε να δικαιολογήσει ένα νομοσχέδιο εμπνεύσεως ανθρώπων που βρέθηκαν πιο δεξιά και από τη Δεξιά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην έναρξη της ομιλίας του και πρόσθεσε ότι «επιχειρείται μια αντιδραστική θεσμική τομή που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να φέρει από τη Μεταπολίτευση και μετά».

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επαναφέρει διατάγματα Χούντας και αναρωτήθηκε «Γιατί το κάνετε τώρα; Πρόκειται για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με το νεοδεξιό του Χρυσοχοϊδη;».

Εκτοξεύοντας βολές κατά του πρωθυπουργού, τον κατηγόρησε ότι «έχετε αποφασίσει να ξοδέψετε το χρόνο σας ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσετε αλλά για να γκρεμίσετε. Όχι για να δημιουργήσετε. Αλλά για να εκδικηθείτε».

«Δεν προσπαθείτε να ρυθμίσετε λογικά πράγματα αλλά τομή στο δικαίωμα της διαδήλωσης, της συγκέντρωσης», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα αυτή την «αντιδραστική τομή» είναι γιατί «φοβάται» τις εξελίξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις «που έρχονται από Σεπτέμβρη» καθώς η χώρα «μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης». Και αυτό, όπως είπε, «παρά τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ».

«Επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός ορισμένες ακραίες καταστάσεις που πράγματι μπορεί να δημιούργησαν δυσφορία στο κοινωνικό πλαίσιο», είπε για να προσθέσει ότι «δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα της χώρας».

Αναγνώρισε, δε, ότι έχουν γίνει αρκετές φορές μικρές συγκεντρώσεις που προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο, σημείωσε όμως ότι προβλέπεται ήδη η δυνατότητα οι αστυνομικές αρχές να περιορίσουν τους διαδηλωτές σε μία λωρίδα.

Σχολίασε μάλιστα ότι κυκλοφοριακή συμφόρηση προκαλεί σήμερα και ο Μεγάλος Περίπατος, που όπως είπε, έχει μετατραπεί σε «Μεγάλο Περίγελο».

«Το νομοσχέδιο αυτό λοιπόν, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη», τόνισε, για να προσθέσει «Όμως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κα Γεννηματά».

Δείτε live την ομιλία:

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε σημεία του νομοσχεδίου γιατί, όπως είπε «ορισμένα από αυτά προκαλούν ανατριχίλα»:

- Για τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με το συνταγματικό δικαίωμα της συνάθροισης θα αρκούσε να παραπέμψω στην ανακοίνωση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η κεντρική ρύθμιση του νομοσχεδίου –διαβάζω κατά λέξη– «πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου».

- Θα αρκούσε και εδώ να παραπέμψω σε ένα έργο, την «Κατ’ άρθρον Ερμηνεία του Συντάγματος», το οποίο έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτης. Αναφέρεται εκεί –και διαβάζω πάλι επί λέξει: «Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα».

- Θυμίζω ότι κανένα ελληνικό σύνταγμα –από το 1864 που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της συνάθροισης– δεν επέβαλλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων. Αυτό το έκαναν μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα, με τη φράση: «Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των». Η ρήτρα αυτή όχι απλώς δεν επαναλήφθηκε, αλλά συνειδητά απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975. Κατασκευάζετε λοιπόν, ένα νέο λόγο απαγόρευσης συγκεντρώσεων, που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και που δεν επιτρέπεται να προστεθεί με νόμο.

«Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό στο νομοσχέδιο δεν είναι σ’ αυτά που λέει, αλλά σ’ αυτά που παραλείπει. Και μια ιδίως έλλειψη είναι εκκωφαντική: Απουσιάζει οποιαδήποτε διάταξη που να περιορίζει την αστυνομία», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Το μήνυμα προς την αστυνομία είναι σαφές και είναι εφιαλτικό: «Το κράτος είστε εσείς», που είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Επομένως –υπονοείται εδώ– «βαράτε ελεύθερα», «μη σας νοιάζει», «κανείς δεν θα σας ζητήσει ευθύνες».

Το τελευταίο –και ίσως το πιο επικίνδυνο– σημείο του νομοσχεδίου που θα’ θελα να επισημάνω είναι αυτή η ασύλληπτη, και ντροπιαστική για μια δημοκρατική κοινωνία, ρύθμιση του άρθρου 13. Κάθε συγκέντρωση οφείλει να ορίσει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ως οργανωτή, ο οποίος –προσέξτε– θα έχει την πλήρη και προσωπική ευθύνη να αποζημιώσει τις ζημιές που τυχόν θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Προφανής σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Να εξαναγκάσει οργανώσεις, συλλογικότητες και ομάδες να αυτο-περιοριστούν, να αυτο-λογοκριθούν, να εγκαταλείψουν την ιδέα διοργάνωσης μιας συγκέντρωσης.

Για τα 20 εκ. για τη διαφημιστική καμπάνια

Αναφερόμενος στη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα με τα ΜΜΕ που πήραν χρήματα για την διαφημιστική καμπάνια του κορωνοϊού, είπε: «Ανακοινώσατε τη λίστα της ντροπής, που αποδεικνύει ότι μοιράσατε 20 εκ, στο πίσω γραφείο του Μαξίμου, λες και ήταν λεφτά της οικογένειας.

Και τα μοιράσατε σε όποιον σας αρέσει. 1% μόνο για ξεκάρφωμα σε μη φιλοκυβερνητικά μέσα. Και τα υπόλοιπα χωρίς κριτήρια με μόνο στόχο τη χειραγώγηση».

«Και είχατε και το θράσος προχθές να δηλώσετε ότι δε τα μοιράσατε εσείς αλλά η εταιρεία στην οποία αναθέσατε. Μόνο που είναι η εταιρία που είχε αναλάβει τη προεκλογική σας καμπάνια», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ