ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας στο CNN Greece: Eλπίζουμε η Τουρκία να μην κάνει το λάθος με την Αγία Σοφία

Πέτσας στο CNN Greece: Eλπίζουμε η Τουρκία να μην κάνει το λάθος με την Αγία Σοφία
ΙΝΤΙΜΕ

H κυβέρνηση έχει ήδη κάνει κινήσεις για την Αγία Σοφία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό εκπρόσωπο η κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το θέμα της Αγίας Σοφίας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποστείλει επιστολές στους επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η υπουργός Πολιτισμού έχει ενημερώσει την UNESCO.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει το θέμα της Αγίας Σοφίας σε όλα τα διεθνή φόρα. Θεωρούμε πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα κάνει το λάθος να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί κάτι που όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει, θα δημιουργήσει αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στους Χριστιανούς και την Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα ενημέρωσης, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πιθανό να ανακοινώσει αύριο Παρασκευή ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, δήλωσαν στο Reuters Τούρκοι αξιωματούχοι, και να ανοίξει έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, του ναού του έκτου αιώνα που έχει περιληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι σήμερα ένα από τα μνημεία της Τουρκίας που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις.

Η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Ελλήνων αξιωματούχων πριν από την ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο πραγματοποίησε ακροαματική συνεδρίαση για το θέμα την περασμένη Πέμπτη.

Αυτό που εξετάζει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη το 1934, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, για τη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο.

Την άποψη πως αν ο Ερντογάν αποφασίσει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, θα είναι μια κίνηση με μεγάλο ρίσκο και θα έχει κόστος για την Τουρκία, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Μια τέτοια ενέργεια, όπως είπε, θα σημαίνει ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να επιστρέψει σε ένα οθωμανικό παρελθόν, ότι μετατρέπεται σε μία ισλαμική δημοκρατία και ότι απομακρύνεται από τις αξίες της Ευρώπης. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα τολμήσει να το κάνει.

Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι όλες αυτές οι ανακοινώσεις δείχνουν ότι οι μεγάλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως έναν αστάθμητο παράγοντα στην περιοχή.

Έστειλε, επιπλέον, ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία πως «όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα καθίσει σε ένα τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη διάθεση να βρει μία συνολική λύση με την Τουρκία, γελιούνται, αν νομίζουν ότι θα συζητήσουμε σε αυτό το πλαίσιο θέματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ