ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για την πανδημία

Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για την πανδημία
INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας έναντι του κορωνοϊού, θα συζητηθεί την Παρασκευή 10 Ιουλίου, στις 12:30, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο σχέδιο συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού 'Εργου Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.

Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.

50 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Εισαγόμενα τα 27

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 50 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 27 είναι εισαγόμενα. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.672, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Ειδικότερα στη χώρα μας καταγράφηκαν σε ένα 24ωρο:

- Eίκοσι τέσσερα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- Tρία εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- Δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

- Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,

- Επτά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

- Έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

- Έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

- Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 919 (24,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.948 (53,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε εδώ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)

Το Βέλγιο επανέφερε την Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» του

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών η ανανεωμένη λίστα με τις χώρες στις οποίες επιτρέπονται τα ταξίδια εντός της Ε.Ε., με τη χώρα μας να επανέρχεται στην «πράσινη» λίστα.

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην «πράσινη» λίστα μαζί με 20 ακόμη χώρες: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Κροατία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Εσθονία, Βουλγαρία, Τσεχία και Σλοβενία.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν στο Βέλγιο από αυτές τις χώρες δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ ούτε να μπουν σε καραντίνα.

Στην «πορτοκαλί» λίστα βρίσκονται: Κύπρος, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Όσοι φτάνουν στο Βέλγιο από αυτούς τους προορισμούς υποβάλλονται σε τεστ και μπαίνουν σε καραντίνα.

Τέλος, στην «κόκκινη» λίστα, που σημαίνει ότι απαγορεύονται τα ταξίδια, βρίσκονται: Φινλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Νορβηγία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, η χώρα μας βρισκόταν στην «πορτοκαλί» λίστα του Βελγίου, με τις ελληνικές Αρχές να επικοινωνούν με το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Την Πέμπτη υπήρξε εκ νέου επαφή των δύο πλευρών με τη χώρα να διαμηνύει ότι η λίστα δεν είναι οριστική, γεγονός που οδήγησε εν τέλει στην επικαιροποίησή της.

Πέτσας: Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε - Ο κίνδυνος είναι στο εσωτερικό

Σημειώνεται ότι to ζήτημα με τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού απασχόλησε και την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη, ενώ σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα χερσαία σύνορα.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι από το εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό, από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε διπλά προσεκτικοί και να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών», γιατί όπως είπε, «ο κορωνοϊός είναι εδώ».

«Παρακολουθούνε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως αν χρειαστεί θα κλείσουν τα χερσαία σύνορα με συγκεκριμένες χώρες όπως συνέβη και με τη Σερβία

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και ο καθένας έχει προσωπική ευθύνη για την τήρηση των κανόνων υγιεινής. «Θα είναι πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι βαριά.

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις της πανδημίας και εάν χρειαστεί θα προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ