ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Παπαδημούλη στην ΕΕ: Να αποτραπεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Επιστολή Παπαδημούλη στην ΕΕ: Να αποτραπεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
INTIME NEWS/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ και τους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών, Νταβίντ Σασόλι, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με την οποία τους καλεί να κινητοποιήσουν επειγόντως όλα τα πολιτικά μέσα για να αποτραπεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, έστειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται ότι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με κατεπείγουσα ερώτηση του στις 22 Ιουνίου ζητούσε την ανάληψη πρωτοβουλιών προστασίας του ιστορικο-θρησκευτικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, ενόψει της εξέτασης στις 2 Ιουλίου από το τουρκικό ΣτΕ του αιτήματος ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος του Μουσταφά Κεμάλ που μετέτρεψε το 1934 την Αγία Σοφία σε μουσείο και με δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρωτοστατούσε σε αυτή την προσπάθεια.

Η απόφαση του Τούρκου προέδρουνα μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί έχει προκαλέσει οργή και απογοήτευση τόσο στην Αθήνα όσο και στη διεθνή κοινότητα.

ΗΠΑ, Γαλλία, Αθήνα αλλά και «φωνές» από τη Γερμανία και τη Ρωσία καταδίκασαν την προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου. Την ίδια ώρα, τη Δευτέρα, στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες ένα από τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα είναι η στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα αλλά και το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Σε διάγγελμα του στον τουρκικό λαό χθες το βράδυ, Παρασκευή, ο Τούρκοςπρόεδρος ανακοίνωσε πως η Αγία Σοφία θα ανοίξει για προσευχή στις 24 Ιουλίου, προσθέτοντας πως η απόφαση αυτή αποτελεί άσκηση των κυριαρχικώνδικαιωμάτων της χώρας του.

Υποστήριξε δε, πως «το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση».

Η Αγία Σοφία είναι ενταγμένη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο. Η UNESCO ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή της:

«Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα».

«H UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοχώρηση από την παγκόσμια αξία αυτής της σπάνιας κληρονομιάς, η διατήρηση της οποίας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της», υπογραμμίζει η διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ