ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγία Σοφία: Εισήγηση Μπακογιάννη για έκδοση ψηφίσματος του δήμου Αθηναίων

Αγία Σοφία: Εισήγηση Μπακογιάννη για έκδοση ψηφίσματος του δήμου Αθηναίων
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ύβρη χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί και προαναγγέλλει την έκδοση ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας για το ζήτημα. 

«Η Αγία Σοφία δεν είναι εργαλείο πολιτικής, δεν είναι ιδιοκτησία. Είμαστε όλοι προσωρινοί στο πέρασμα της ιστορίας και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, διαπράττει ύβρη. Κληρονομούμε και παραδίδουμε στις επόμενες γενιές τη διαφύλαξη και την προστασία των παγκόσμιων συμβόλων», σημειώνει με ανάρτησή του στο Facebook o δήμαρχος Αθηναίων.

«Η Αθήνα, οικοδέσποινα και θεματοφύλακας της ιστορίας, το γνωρίζει καλά. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, εισηγούμαι την έκδοση ψηφίσματος, για να στείλουμε το δικό μας μήνυμα. Το μήνυμα που λέει ότι οι όποιες δικαστικές ή πολιτικές αποφάσεις είναι, εν τέλει, πολύ μικρές και εφήμερες μπροστά στην ιστορία της Αγίας Σοφίας», καταλήγει ο κ. Μπακογιάννης.

Η απόφαση Ερντογάν έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Γαλλία, Αθήνα αλλά και «φωνές» από τη Γερμανία και τη Ρωσία να καταδικάζουν την προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου.

Την ίδια ώρα, τη Δευτέρα, στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες ένα από τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα είναι η στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα αλλά και το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Κατά της απόφασης Ερντογάν τάσσονται δημόσια επίσης Τούρκοι νομπελίστες και διανοούμενοι, την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος απορρίπτει τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.

«Η επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σημαίνει δυστυχώς ότι δεν είμαστε πλέον κοσμική κοινωνία», δηλώνει ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Ορχάν Παμούκ στο BBC, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι σαν εμένα που αντιτίθενται σε αυτό, αλλά δεν εισακούγονται».

Η Ελίφ Σαφάκ, μια από τις πιο γνωστές λογοτεχνικές φωνές στην Τουρκία που ζει στο Λονδίνο, εκτιμά ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση «με κανένα σεβασμό στην ιστορία, κανένα σεβασμό στον πλουραλισμό».

«Αυτή η παγκόσμια κληρονομιά θα πρέπει να φυλάσσεται ως μουσείο, με ανοικτές τις πόρτες σε όλους και σε όλες τις θρησκείες. Ο θόλος της είναι αρκετά μεγάλος για να αγκαλιάσει την ανθρωπότητα», σημειώνει η συγγραφέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ