ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξιάδης: Δημοσιοποίηση των οφειλετών άνω των 150.000 ευρώ

Αλεξιάδης: Δημοσιοποίηση των οφειλετών άνω των 150.000 ευρώ
Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Στη άμεση δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών για χρέη πάνω από 150.000 ευρώ, εκτός από τα χρέη που είναι ήδη σε ρύθμιση θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να γίνει στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου, ο αναπληρωτής υπουργός κατέθεσε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με το οποίο θα δημοσιοποιηθούν συγκεκριμένες οφειλές, ύστερα από συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Τέλος, επανέλαβε οτι δεν υπάρχει περίπτωση παραγραφής των αδικημάτων της Λίστας Λαγκάρντ, για την οποία θα παραμείνει αναπάντητο το πολιτικό ερώτημα ποιος και γιατί έκρυψε το 2010, το 2011 το 2012 και ότι παρότι ακούμε ζουζουνίσματα και σφυρίγματα, πολιτική απάντηση δεν παίρνουμε.

Σημειώνεται πως ήδη από το 2011 η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων χρωστούν στο Δημόσιο περισσότερα από 150.000 ευρώ.

Με εκείνη την γνωμοδότησή της η Αρχή έκρινε ότι είναι συνταγματικώς ανεκτό το συγκεκριμένο μέτρο , το οποίο επέλεξε ο Έλληνας νομοθέτης «ως καταρχήν πρόσφορο για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών προς το Κράτος , σε εποχή ιδιαίτερα δυσμενούς πορείας των δημοσίων οικονομικών».

Η Αρχή όμως, με την ίδια γνωμοδότησή της έθετε και συγκεκριμένους περιορισμούς- κόκκινες γραμμές ,ώστε να διασφαλιστούν και οι πολίτες πριν δουν τα ονόματά τους αναρτημένα στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα έθετε τους εξής όρους:

· Η δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά οφειλές από φόρους, δασμούς και λοιπά βάρη , για τα οποία οι Έλληνες πολίτες υποχρεούνται εκ του Συντάγματος να συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

· Θα πρέπει να υπάρχει οριστικοποίηση της φορολογικής ενοχής ,η οποία επέρχεται είτε με την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής κατά της πράξης καταλογισμού φόρου, είτε με την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης σχετικά με την ύπαρξη και το ύψος της οφειλής.

· Θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη έγκαιρη έγγραφη ενημέρωση του εκάστοτε ενδιαφερόμενου οφειλέτη για την επικείμενη δημοσιοποίηση και να του χορηγηθεί προθεσμία, τουλάχιστον 15 ημερών, για να προβεί στην τακτοποίηση της οφειλής τους.

· Θα πρέπει να ταυτοποιείται επαρκώς ο αναφερόμενος οφειλέτης, με τη δημοσιοποίηση του επωνύμου του, του ονόματός του, του ΑΦΜ του και του ονόματος του πατέρα του , αποκλειομένης της χρήσης άλλου προσδιοριστικού της ταυτότητάς του στοιχείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ