ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικίνδυνα παιχνίδια σε Βαλκάνια και Αιγαίο

Επικίνδυνα παιχνίδια σε Βαλκάνια και Αιγαίο

Επικίνδυνα παιχνίδια παίζουν οι γείτονες χώρες με αφορμή την προσφυγική κρίση.

Στον βορρά η ΠΓΔΜ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον κομβικό ρόλο που απέκτησε στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στο διπλωματικό πεδίο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Πόποσκι, προειδοποίησε ότι αυξανόμενες εντάσεις στα Βαλκάνια, μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις. Σε χωριστή συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, o Πόποσκι εξέφρασε φόβους για τυχόν "συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων" στην περίπτωση που ενισχυθούν οι συνοριακοί έλεγχοι.

Την ίδια ώρα, η ΠΓΔΜ λαμβάνει ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη και να εισέλθουν στο έδαφός της.

Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την μεριά της ΠΓΔΜ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, αφού έφτασαν επιπλέον 700 αστυνομικοί και στρατιώτες, ενώ στην περιοχή πετούν ανά διαστήματα και δύο ελικόπτερα του στρατού και της αστυνομίας της χώρας.

"Κόλπα" Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα η Τουρκία δεν έχει δώσει έγκριση για την ανάπτυξη των πλοίων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο "οι Τούρκοι αρνήθηκαν" να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, είπε μια διπλωματική πηγή.

"Η εντολή (σ.σ. που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο) αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι" στο θέμα αυτό, σχολίασε διπλωματική πηγή στο ΑΠΕ.

Οι τουρκικές αρχές "ζήτησαν από τον Γερμανό διοικητή", τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, "να πάει στην Άγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί" η δύναμη του. "Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων", πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Επιπροσθέτως, παρά τις διαβεβαίωσεις Γερμάνων και Ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία "δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο" να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται από τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους, παρατήρησε η ίδια πηγή.

Κοτζιάς: Χρησιμοποιούν τα Σκόπια, εκνευρισμός στο Αιγαίο

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς σχολίασε τις κινήσεις των Σκοπίων σημειώνοντας ότι η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως η ΠΓΔΜ ενθουσιάστηκε με τον ρόλο που της έδιναν η Αυστρία, η Ουγγαρία και θεώρησε ότι θα λύσει το πρόβλημά της. Πρόσθεσε ότι τα Σκόπια συνειδητοποιούν σιγά – σιγά ότι οι υπόλοιπες χώρες τους έχουν χρησιμοποιήσει αλλά και πως αν συνεχίσουν έτσι «θα έχουν κόστος».

Όσον αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι καταγράφει «εκνευρισμό, όχι ένταση». «Δεν θα το έλεγα επιθετικότητα αλλά νευρικότητα της Τουρκίας. Ο εφιάλτης μου είναι να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και να έχουμε να κάνουμε με δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ