ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποφασίζουν για την αξιολόγηση

Αποφασίζουν για την αξιολόγηση
Adam Berry/Getty Images/Ideal Images

Υψίστης σημασίας θεωρείται το σημερινό δείπνο εργασίας μεταξύ του Πολ Τόμσεν του Τόμας Βίζερ και ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στόχος της συνάντησης είναι να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των Θεσμών για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και ιδιαίτερα του δημοσιονομικού κενού της Ελλάδος έως το 2018.

Το ΔΝΤ τοποθετεί στο 4% του ΑΕΠ, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το τοποθετούν αισθητά χαμηλότερα.

Το Ταμείο επιμένει ότι δεν έχει καταγραφεί σοβαρή πρόοδος στο σκέλος του δημοσιονομικού ενώ η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3.5% του ΑΕΠ.

Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή η απόσταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ παραμένει ενώ το EuroWorking Group της προηγούμενης Δευτέρας έδωσε κατευθύνσεις στους επικεφαλής των θεσμών να καταβάλουν προσπάθεια σύγκλισης προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν.

Ερωτηθείς από το CNN Greece τόσο για το προχθεσινό EuroWorking Group όσο και για το σημερινό δείπνο εργασίας του κ. Τόμσεν με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Αντρέας Αντριάνο τόνισε πως το Ταμείο δεν σχολιάζει το περιεχόμενο συναντήσεων και αρκέσθηκε να δηλώσει πως εξακολουθούν να μην υπάρχουν ημερομηνίες για την επόμενη αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδος στο ΔΝΤ Θάνο Κατσάμπα τα στελέχη του Ταμείου ανέμεναν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει συγκεκριμένους στόχους για το πως θα φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. «Με αυτά που ακούει το ΔΝΤ από τη κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις δικές του εκτιμήσεις, το 3,5% δεν προκύπτει», ανέφερε στο CNN Greece και επεσήμανε πως η θέση του Ταμείου για το πρόγραμμα και ειδικά για τη σύνδεση μεταρρυθμίσεων – ελάφρυνσης χρέους είναι αμετάβλητη από το καλοκαίρι.

Τέλος, η Γερμανία εμφανίζεται διατεθειμένη να προσφέρει στην Ελλάδα ευελιξία σε ότι αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

«Το Βερολίνο, το οποίο προηγουμένως απαιτούσε περικοπές στις συντάξεις, θα ήταν τώρα ικανοποιημένο με ένα συνδυασμό μέτρων που θα διασφάλιζε την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», δήλωσε χθες στο Bloomberg καλά πληροφορημένη πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ