ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Σε ένα μήνα ο διάλογος για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

Αβραμόπουλος: Σε ένα μήνα ο διάλογος για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο διάλογος για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα μήνα και θα αφορά πρωτίστως το άρθρο σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατές οι επιστροφές μεταναστών στο κράτος-μέλος πρώτης υποδοχής.

Αυτά ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάνοντας, ωστόσο, σαφές ότι για να πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση του Δουβλίνου, θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη.

“Όταν είχαμε υιοθετήσει αυτό το άρθρο η κατάσταση ήταν διαφορετική. Τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία”, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην ομαλότητα σε ότι αφορά τη Σένγκεν.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τα hot spots είναι υπεύθυνα για να δώσουν το ‘status’ σε καθέναν που εισέρχεται παράνομα στην Ευρώπη και τόνισε ότι “Όσοι δε χρήζουν προστασίας θα επιστρέφονται”, σημειώνοντας πως θέλει να στείλει ένα “ξεκάθαρο μήνυμα ως προς αυτό”.

“Ούτε τελεσίγραφα, ούτε κίνδυνος να φύγει κάποια χώρα από τη ζώνη Σένγκεν”, τόνισε ο επίτροπος, ζητώντας περισσότερη ευθύνη από τα κράτη-μέλη και αίσθημα αλληλεγγύης. “Τελικός στόχος είναι να περάσουμε από μονομερείς ενέργειες σε συντονισμένη δράση”, είπε και επεσήμανε ότι οι δυσλειτουργίες στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να αρθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ‘αρχικά απρόθυμα’ κάποια κράτη-μέλη να εφαρμόσουν την μετεγκατάσταση, και τα κάλεσε να συμμορφωθούν, αφού η εφαρμογή είναι υποχρεωτική.

Για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τόνισε την σημασία της, καθώς ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί είναι η καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.

Το σχέδιο δράσης αρχίζει και λειτουργεί, η Τουρκία ήδη δέχτηκε χθες την επιστροφή των 300 πρώτων παράτυπων μεταναστών, ενώ στόχος είναι να βρεθεί η διαδικασία εκείνη που θα κάνει αυτές τις επιστροφές συχνές, κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ