ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία απο τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων

ΝΔ: Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία απο τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων
EUROKINISSI/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία ενέχει ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, αναφέρουν σε ερώτησή τους στη Βουλή 38 βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας ενημέρωση για το σχέδιο δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι γαλάζιοι βουλευτές με επικεφαλής τον Νίκο Παναγιωτόπουλο σχολιάζουν ότι οι δηλώσεις αρμοδίων υπουργών που αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο "υγειονομικής βόμβας", αποτελεί αυθαίρετη και μη τεκμηριωμένη εκτίμηση και σημειώνουν πως το ΚΕΕΛΠΝΟ ως αρμόδιος φορέας δεν διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ύπαρξη μολυσματικών νόσων, αλλά δρα μόνο όταν υπάρχουν συμπτώματα ασθενειών. Δημιουργεί δε, προσθέτουν, εύλογη ανησυχία το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εισερχομένων προέρχεται από χώρες που οι δομές υγειονομικής κάλυψης είτε είναι υποτυπώδεις, είτε έχουν καταρρεύσει.

Με την ερώτηση τους ζητούν από τον υπουργό Υγείας πληροφορίες για το εάν έχει ενεργοποιηθεί κάποιο σύστημα καταγραφής και αξιολόγησης επιδημιολογικών δεδομένων και ποιες είναι οι τιμές των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί και εάν υπάρχει πρόβλεψη για ενδεχόμενο εμβολιασμό του πληθυσμού σε περίπτωση που διαγνωσθεί κίνδυνος εξάπλωσης επικίνδυνων λοιμώξεων όπως αυτή της μηνιγγίτιδας.

Ρωτούν επίσης, πότε πρόκειται να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων στα σημεία συγκέντρωσης των προσφύγων και μεταναστών και εάν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη του κόστους υγειονομικού ελέγχου και φροντίδας από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ