ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας για τις δηλώσεις περι γενοκτονίας των Αρμενίων

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας για τις δηλώσεις περι γενοκτονίας των Αρμενίων
Ο πρόεδρος της Αρμενίας με τον Αλεξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, με αφορμή την επίσκεψη του αρμένιου προέδρου Σερζ Σαρκισιάν στην Ελλάδα και τις δηλώσεις περί γενοκτονίας των Αρμενίων, κατά τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας και της Αρμενίας εξαπέλυσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, για τις δηλώσεις που έγιναν την Τρίτη στην Αθήνα αναφορικά με την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Σε γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς, αναφερόμενος στις επίμαχες δηλώσεις, κάνει λόγο για "προϊόν μίας αξιοθρήνητης νοοτροπίας", η οποία "αποδεικνύει ότι οι σχέσεις και η αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας" είναι οικοδομημένες "πάνω σε κοινή έχθρα [...] εναντίον της Τουρκικής ταυτότητας".

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις περί γενοκτονίας ως "βαρείς ισχυρισμούς" εις βάρος της ίδιας της Τουρκίας και της τουρκικής ταυτότητας.

Τονίζει ότι η Άγκυρα "ποτέ" δεν θα δώσει αναγνώριση σε όσους επιμένουν να φέρνουν στο προσκήνιο μία τέτοια "παράνομη" γραμμή της Ιστορίας, που είναι "αποσυνδεδεμένη από τις πραγματικότητες, μονομερής και εμμονική".

Σε απάντησή του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφέρει τα εξής: "Φαίνεται πως η Τουρκία πιστεύει ότι αν η Ιστορία δεν συμφωνεί με όσα αυτή υποστηρίζει, τόσο το χειρότερο για την Ιστορία. Οι στιγμές όμως είναι πολύ κρίσιμες για ανέξοδη και υποκριτική ρητορική.

Η Τουρκική Δημοκρατία πρέπει, προφανώς, να εγκαταλείψει τις εμμονές της και να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν. Στο δύσκολο αυτό έργο η Ελλάδα θα είναι στο πλάι της".

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Σαρκισιάν είχε δηλώσει πως υπάρχει ταύτιση απόψεων και αλληλοκατανόηση Ελλάδος και Αρμενίας και συμφώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Παυλόπουλο, ότι δεν πρέπει να θυμόμαστε τις Γενοκτονίες για να εκφράσουμε μίσος, "εμείς θυμόμαστε τις γενοκτονίες για να εκφράσουμε καταρχήν ευγνωμοσύνη προς αυτούς που μας έτειναν χείρα βοηθείας και μπορέσαμε να αναγεννηθούμε, και αγωνιζόμαστε έτσι ώστε να προλάβουμε και να εξαλείψουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ