ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση βλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Απριλίου

Η κυβέρνηση βλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Απριλίου
EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Ορόσημο για το θέμα της αξιολόγησης προσδιορίζει την 22α Απριλίου η κυβέρνηση, πιστεύοντας ότι το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για την ολοκλήρωσή της σε συνδυασμό με την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο επιστρέφει στην Αθήνα το Σάββατο 2 Απριλίου για να επανέλθει στο τραπέζι της διαβούλευσης με το οικονομικό επιτελείο την Δευτέρα 4 του μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί η συμφωνία με τους θεσμούς να έχει κλείσει περί τις 12-13 Απριλίου προκειμένου στο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί δέκα ημέρες μετά να ανάψει το πράσινο φως για το κλείσιμο της αξιολόγησης συμπεριλαμβάνοντας στο πακέτο και το ζήτημα του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον θα επιδιώξει ήδη από εκεί να ξεκινήσει μία πρώτη συζήτηση σε σχέση με την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το ασφαλιστικό και το φορολογικό μπορούν να κλείσουν χωρίς δυσκολίες, όμως διατηρεί επιφυλάξεις για το σε ποιο βαθμό μπορεί να καλυφθεί η μεγάλη απόσταση που χωρίζει το οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς στο θέμα των «κόκκινων δανείων». Δεν αποκλείεται η πιθανότητα εφόσον κλειδώσει η συμφωνία για το φορολογικό και ασφαλιστικό να προωθηθούν αυτά τα δύο νομοσχέδια στη Βουλή και παράλληλα να συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τα άλλα ανοιχτά ζητήματα δηλαδή τα κόκκινα δάνεια και το δημοσιονομικό πρωτίστως ως προς το σκέλος του 2018 , οπότε θα πρέπει να υπάρξει πλεόνασμα της τάξης του 3,5%.

Πάντως πηγές της κυβέρνησης επιμένουν ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι όσοι φορολογούμενοι λαμβάνουν αθροιστικά από κύριες και επικουρικές συντάξεις πάνω από 14.000 ευρώ ετησίως θα υποστούν μειώσεις ως προς το σκέλος των επικουρικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ