ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο οι προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

Αύριο οι προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου
REUTERS/Yves Herman

Οι προτεινόμενες πολιτικές κατευθύνσεις για την μεταρρύθμιση της Συνθήκης του Δουβλίνου θα παρουσιαστούν αύριο από την Κομισιόν, στο πλαίσιο της υιοθέτησης της πρότασης ενός νομοθετικού πακέτου για «έξυπνα σύνορα».

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς, πρόκειται για την αρχή της διαδικασίας αναθεώρησης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα ένα «ακριβές χρονοδιάγραμμα» για την αλλαγή του. “Είναι αναγκαίο αυτό το βήμα έτσι ώστε να δοθούν οι απαραίτητες επιλογές”, δήλωσε ο κ. Σχοινάς χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η διαδικασία επιστροφής μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, συνεχίζεται “με επίκεντρο όσους δεν έχουν υποβάλει αιτήματα ασύλου”, τόνισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της επιτροπής, αρμόδιας για ζητήματα μετανάστευσης, Τόβε Ερνστ.

Οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, με τη βοήθεια του προσωπικού που αποστέλλουν η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου, θα ξεκινήσουν την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ανέφερε η Ερνστ.

“Πριν γίνει εφικτή η επιστροφή αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, τα αιτήματά τους θα πρέπει να έχουν εξεταστεί σύμφωνα με τους κανόνες και με όλες τις νομικές εγγυήσεις”, πρόσθεσε η ίδια.

Η Ερνστ σημείωσε πως συνεχίζεται «σταδιακά» η αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού στην Ελλάδα και πως αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να μεταβούν στα ελληνικά νησιά επιπλέον αξιωματικοί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Σχετικά με τη δυνατότητα που υπάρχει να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου με βάση το νέο νομικό πλαίσιο σε Ελλάδα και Τουρκία, η Ερνστ ενημέρωσε ότι χθες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νέα νομοθεσία που υιοθέτησε η Ελλάδα, ενώ για τις ρυθμίσεις που αφορούν την Τουρκία, σημείωσε πως ο αρμόδιος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε χθες σχετικές διαβουλεύσεις με τις τουρκικές αρχές στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις που αφορούν το καθεστώς προστασίας των Σύρων που επιστρέφονται στην Τουρκία, ενώ υπάρχουν οι «πολιτικές διαβεβαιώσεις» ότι και οι μη Σύροι πρόσφυγες «θα απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στην Ειδομένη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, δήλωσε πως τα άτομα που βρίσκονται εκεί ενθαρρύνονται να μεταβούν στα κέντρα φιλοξενίας, όπου οι κατάλληλες διαδικασίες μπορούν να κινηθούν είτε για να επιστραφούν είτε για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή για να επωφεληθούν από το σχήμα επιδότησης ενοικίου που έχει αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να πετύχει γιατί η άλλη επιλογή είναι η Ειδομένη», επανέλαβε σήμερα ο Μ. Σχοινάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ