ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα, συμφώνησαν Τσίπρας–Ολάντ

Να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα, συμφώνησαν Τσίπρας–Ολάντ
Ο Φρανσουά Ολάντ υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

«Ο Φρανσουά Ολάντ θα βοηθήσει. Η συνάντηση πήγε πολύ καλά», ανέφεραν αργά το βράδυ συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας στα Ηλύσια Πεδία.

Οι δύο πλευρές δεν έκαναν δηλώσεις μετά το τετ α τετ των δύο, ωστόσο πηγές του Μαξίμου δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός πως ο Ολάντ εμφανίστηκε απόλυτα συντονισμένος με το ελληνικό σχέδιο, συμφωνώντας πως θα πρέπει να κλείσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος Πρόεδρος προθυμοποιήθηκε να ασκήσει την επιρροή του, ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν άλλα εμπόδια στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, και εμφανίστηκε να κατανοεί τα επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με την πρωτοβουλία για την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων (ασφαλιστικό, φορολογικό) την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Ολάντ ότι η κυβέρνηση τηρεί την συμφωνία και ότι τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις, τονίζοντας συγχρόνως ότι οι καθυστερήσεις προκαλούν κόστος στην ελληνική οικονομία και εκ των πραγμάτων αστάθεια στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνησή του αδυνατεί να πάρει πρόσθετα μέτρα πέραν των όσων προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, απορρίπτοντας ουσιαστικά την απαίτηση του ΔΝΤ για λήψη κι άλλων μέτρων, ούτως ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Όμως, στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο εκείνο που θέλει την Ελλάδα να μπορεί να αποφασίζει ως κυρίαρχο κράτος το πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη προς τους πολίτες, τονίζοντας πως τα δύο επίμαχα νομοσχέδια προστατεύουν τους πιο αδύναμους.

Η γαλλική προεδρία μετά την συνάντηση Ολάντ–Τσίπρα δεν έκανε ενημέρωση στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Ωστόσο, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, θέλοντας να υπερτονίσουν το καλό κλίμα στην συνάντηση των δύο, σχολίαζαν πως ο Ολάντ παραβιάζοντας το πρωτόκολλο κατέβηκε ως την πόρτα του αυτοκινήτου του Τσίπρα για να τον υποδεχτεί.

Το σημερινό πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός φθάνει σήμερα το πρωί στο Στρασβούργο, όπου στις 12 θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η εκδήλωση είναι κλειστή.

Στην Αθήνα επιστρέφει αργά την νύχτα, προκειμένου αύριο το πρωί να μιλήσει στην Βουλή στην συζήτηση επί της πρότασης των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τις τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ