ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπεριφερειάρχης Χίου: Καλός Τούρκος, ο νεκρός Τούρκος

Αντιπεριφερειάρχης Χίου: Καλός Τούρκος, ο νεκρός Τούρκος
Σταμάτης Κάρμαντζης Facebook

Σάλος έχει προκληθεί από την ανάρτηση του αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, στην οποία-μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι «καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος». Ο κ. Κάρμαντζης έσπευσε να διευκρινίσει ότι η δήλωση αυτή δεν αναφέρεται στο σύνολο του τουρκικού λαού, πάντως τόσο η περιφερειάρχης Χίου Χρ. Καλογήρου, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου αποδοκίμασαν την τοποθέτησή του.

Με αφορμή τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, σε Οινούσσες και Ψαρά, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ο κ. Κάρμαντζης έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι «το σύνθημα των καταδρομέων μας για το οποίο Συμφωνώ Απόλυτα και το εκφράζω απόλυτα με τις ιδιότητες που φέρω με τη σειρά που ακολουθούν ως Έφεδρος Επίλαρχος, πρώην Βουλευτής Χίου και Νυν Αντιπεριφερειάρχης Χίου είναι ότι καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος! Αυτή λοιπόν είναι η πραγματικότητα που πρέπει να λέγεται από τα χείλη όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων απανταχού της γης! Έχουμε ένα γείτονα άθλιο, άπληστο, μπαμπέση, βάρβαρο και απολίτιστο, ένα γείτονα βουτηγμένο στο αίμα, πάντα ύπουλο και επικίνδυνο που καιροφυλακτεί πάντα για να χτυπήσει και να αρπάξει χωρίς οίκτο!».

Στην ίδια ανάρτηση ανέφερε ακόμη: «Γνωρίζουμε δε ότι αυτό το αισχρό κράμα των 50 και βάλε Εθνικών και Θρησκευτικών μειονοτήτων το κανάκεψαν και το δημιούργησαν οι άθλιοι μπάσταρδοι της Αναθεματισμένης Δύσης προαιώνιοι εχθροί του Γένους μας με διάφορους άλλους και τώρα πληρώνουν για αυτά που δημιούργησαν και θα πληρώσουν πολλά ακόμα! Πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο Ενωμένοι Έλληνες, Έλληνες ομόψυχοι, Έλληνες αδελφωμένοι και μονιασμένοι (σ' αυτούς τους Έλληνες χωράνε ακόμα μετανιωμένοι όμως, Φιληδες Τασιες Ρεπουσενες και Σιες) μπορούμε να αντισταθούμε και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ορδές περιμετρικά του Έθνους μας και μόνο με τις δικές μας δυνάμεις και αλήθεια μπορούμε!!».

Κλείνοντας την ανάρτησή του ο κ. Κάρμαντζης τόνισε ακόμη: «...Αν το ύφος της γραφής μου ξαφνιάσει κάποιους δεν Ζητώ Συγγνώμη διότι αυτό που μας έχει ρημάξει τελικά είναι ο καθωσπρεπισμός έχοντας χάσει την αυθεντικότητα μας!!».

«Θύελλα» αντιδράσεων

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Κάρμαντζη προκάλεσε σάλο, με την Περιφερειάρχη Χίου Χρ. Καλογήρου να την αποδοκιμάζει δημόσια. «Λυπάμαι για την τοποθέτηση του κ. Σταμάτη Κάρμαντζη. Την αποδοκιμάζω. Φυσικά δεν εκφράζει την Περιφέρεια», είπε χαρακτηριστικά η κα Καλογήρου.

Κριτική στον κ. Κάρνατζη, που διετέλεσε βουλευτής της ΝΔ, άσκησε η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου να πάρει θέση και να τον παραιτήσει άμεσα από τα καθήκοντα του. Καλεί, επίσης, τη Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί για το ζήτημα.

«Με έκπληξη διαβάσαμε στα Μ.Μ.Ε. το εθνικιστικό παραλήρημα του κ. Κάρμαντζη για την Τουρκία. Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου με αδιανόητες φράσεις αναφέρεται στη γείτονα χώρα και το λαό της. Διερωτώμεθα λοιπόν αν κάποιος Τούρκος διαβάσει τις θέσεις αυτές θα έχει την επιθυμία να επισκεφτεί το νησί μας; Αντιλαμβάνεται ο Αντιπεριφερειάρχης το κακό που κάνει στον τουρισμό του νησιού; Αλλά κυρίως αντιλαμβάνεται το μίσος που στάζει στις ψυχές των Χιωτών και Χιωτισσών και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά;» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου, συμπληρώνοντας: «Θυμίζουμε στον κ. Κάρμαντζη ότι δεν είναι απλός πολίτης αλλά Αντιπεριφερειάρχης στη Χίο και η ιστορία έχει δείξει ότι οι συνέπειες κάποιων δηλώσεων είναι πολύ σοβαρές. Επειδή λοιπόν θεωρούμε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης του νησιού «κύριος» Κάρμαντζης φέρει τεράστιες ευθύνες για το μίσος που σπέρνει και τις απόψεις που διατυπώνει, οι οποίες δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τα φιλειρηνικά αισθήματα των κατοίκων της Χίου, καλούμε την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Καλογήρου να πάρει θέση και να τον παραιτήσει άμεσα από τα καθήκοντα του για το καλό του τόπου μας και τη Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί για το ζήτημα».

Επίσης, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Χίου, οι απόψεις του έφθασαν και στην απέναντι όχθη του Αιγαίου και σχολιάστηκαν μέσω κοινωνικών δικτύων, με Τούρκους δημοσιογράφους να αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «είναι απίστευτα όσα διαβάζουμε ότι έγραψε ο κυβερνήτης της Χίου. Γιατί τόσο μίσος;».

Διευκρινίσεις μετά τις αντιδράσεις

Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων, με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου να προχωρά σε διευκρινιστική τοποθέτηση στην οποία σημείωνε πως η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν απευθυνόταν «στον τουρκικό λαό, αλλά στο βαθύ στρατιωτικό κράτος, που με τις γνωστές μεθόδους του προκαλεί το κοινό αίσθημα. Ο ελληνικός και τουρκικός λαός είναι μακριά από τα παιχνίδια της τουρκικής διπλωματίας και στρατιωτικής ηγεσίας και αυτοί οι δυο λαοί θα ανατρέψουν τέτοιου είδους ακραίες πολιτικές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ