ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιούνκερ: Το ΔΝΤ δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία της Κομισιόν

Γιούνκερ: Το ΔΝΤ δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία της Κομισιόν
REUTERS/Vincent Kessler

Κατηγορηματικά απορρίπτει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα ενώ παράλληλα δηλώνει πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει έκτακτα μέτρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΜΝΙ και το Euro2day.gr, o κ. Γιούνκερ διαμηνύει ότι τα νέα μέτρα δεν αποτελούν πρόταση της Κομισιόν κι ότι θα εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο μόνο αν επιμείνουν οι άλλες πλευρές αλλά πάντα σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικά με την διαφωνία με το ΔΝΤ, ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι πρέπει να γεφυρωθεί ενώ ξεκαθαρίζει πως επιθυμεί το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς όμως να τίθεται η προϋπόθεση ικανοποίησης του Ταμείου πάση θυσία.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνει αισιόδοξος ότι τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία πρόκειται να δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη, θα είναι θετικότερα από ό,τι αναμένεται και θα δικαιώσουν τελικά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να συζητηθεί, ανεξάρτητα από την διαφωνία Σόιμπλε, επειδή πιστεύει ότι υπάρχει πολιτική ανάγκη. Ωστόσο, ο ίδιος αποκλείει το ονομαστικό κούρεμα ενώ το σενάριο ενός automatic reprofiling, θα εξαρτηθεί από σημεία της συμφωνίας.

Σχετικά με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στην Βουλή δίχως την συναίνεση των Θεσμών ο κ. Γιούνκερ απάντησε:

Παρακολουθώ πολύ στενά το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, όμως δεν είναι ένα από τα στοιχεία των διαπραγματεύσεων. Όμως επαναλαμβάνω πως είμαι της άποψης ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να έχουν περιθώριο για να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις. Άρα, αν το έχουμε αυτό υπόψη, και εγώ το έχω υπόψη, αν το έχουμε στο «ραντάρ» μας, και εγώ το έχω στο «ραντάρ» μου, θα πρέπει να απέχουμε από το να κάνουμε δημοσίως συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Θα πρέπει να συζητούμε με την Ελλάδα αλλά όχι να παρεμβαίνουμε απέξω με απαράδεκτο τρόπο.

Ταυτόχρονα, παραδέχτηκε πως ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν έστειλε email στην ελληνική κυβέρνηση που ανέφερε ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια, όμως ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν το γνώριζε και δεν το εγκρίνει ενώ η άποψή του είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει, ωστόσο η μονομερείς ενέργειες ενδέχεται να επιβαρύνουν τις συνομιλίες.

Ο κ. Γιούνκερ θεωρεί πως δεν είναι σοφό να θέτει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, επειδή «γινόμαστε δέσμιοι των προσδοκιών που μόνοι μας δημιουργούμε», όμως είναι υπέρ της σύντομης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ , «θέλω η Ελλάδα να κάνει «κτήμα» της τα μέτρα και αν θέλουμε η Ελλάδα να κάνει «κτήμα» της τα μέτρα, δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουμε με απαράδεκτο τρόπο. Αφήστε τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση να συζητήσουν χωρίς να δημιουργείτε προβλήματα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Δημοσιονομικά προβλήματα, το οικονομικό πρόγραμμα και την προσφυγική κρίση. Έχω την εντύπωση πως υπερβολικά πολλοί άνθρωποι ξεχνούν πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό προσφυγικό πρόβλημα. Εγώ το έχω υπόψη μου».

Τέλος, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα ενώ δεν θεωρεί πρόβλημα την διαρροή των WikiLeaks λέγοντας ότι δεν ενόχλησαν τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ