ΠΟΛΙΤΙΚΗ

DW: Μηδαμινές πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα Τσίπρα

DW: Μηδαμινές πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα Τσίπρα

Μηδαμινές είναι οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για σύγκλιση έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.

Αυτό μεταδίδει η Deutche Welle επικαλούμενη πληροφορίες από τη βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Bild, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ήδη από χθες το βράδυ από τον Ντόναλντ Τουσκ την άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής προκειμένου να τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αν και προβλεπόταν να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι αύριο, δεν διαφαίνεται λύση, διότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν θέλει και δεν μπορεί» να συμφωνήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη μπροστά στον όρο των δανειστών να ψηφίσει τώρα τα λεγόμενα μέτρα – κάβα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για το ενδεχόμενο δημοσιονομικών αποκλίσεων με αντάλλαγμα το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τα λεγόμενα εφεδρικά μέτρα αλλά και το ζήτημα του χρέους αποτέλεσαν τους λόγους για τους οποίους δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης επισήμανε ότι Αθήνα και θεσμοί έχουν πλήρη ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα του συνολικού πακέτου μέτρων που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί συμφωνία στο πακέτο εφεδρικών μέτρων, που αντιστοιχούν το 2% του ελληνικού ΑΕΠ.

Επισήμανε μάλιστα ότι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο δεν κατέστη δυνατή η σύγκληση του Eurogroup ήταν και οι «τεράστιες αποκλίσεις» μεταξύ των θεσμών.

Άλλος αξιωματούχος διαμήνυε ότι υπάρχει τρόπος συμφωνίας στο πακέτο εφεδρικών μέτρων «αρκεί η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει πιο εξειδικευμένα μέτρα, όχι ένα προς ένα, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μια γενική ιδέα όσον αφορά στα μέτρα που θα αφορούν σε περικοπή δαπανών και τα μέτρα που θα αφορούν τα έσοδα του κράτους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ενημερώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογου από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζ. Πιτέλα ζήτησε να μην απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα από την Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ