ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Σαββατοκύριακο η ψήφιση ασφαλιστικού και φορολογικού

Το Σαββατοκύριακο η ψήφιση ασφαλιστικού και φορολογικού
Eurokinissi

Αλλαγή πλεύσης για την κυβέρνηση που αποφάσισε ξαφνικά να μεταφέρει την ψήφιση των νομοσχεδίων και φορολογικό και ασφαλιστικό εντός του Σαββατοκύριακου.

Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων με όλα τα κόμματα πάντως, της αντιπολίτευσης να εκφράζουν τη διαφωνία τους.

Η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια, θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου στις 10 το πρωί και θα συνεχιστεί την Κυριακή. Αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένεται η ψήφισή του με στόχο να έχει στα χέρια του κάτι "χειροπιαστό" στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι γίνεται κατόπιν πίεσης των δανειστών που θέλουν να είναι βέβαιοι ότι τα δύο νομοσχέδια έχουν εγκριθεί χωρίς κυβερνητικές απώλειες ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως σημειώνουν ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων πριν το Eurogroup αποδεικνύει τη δυνατότητα της Αθήνας για νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το όσο το δυνατό γρηγορότερο κλείσιμο της αξιολόγησης και για αυτό κάνει ό,τι περνάει από το δικό της χέρι.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε την αναλογιστική μελέτη του ασφαλιστικού συστήματος και ανέφερε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης στο νέο ασφαλιστικό θα κυμαίνονται από 75-102%.

"Δεν υπάρχει δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη που να εξασφαλίζει μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης, ειδικά για μικρά και μεσαία εισοδήματα", σημείωσε και επεσήμανε πως πρόκειται για ελληνική μεταρρύθμιση που δεν μας υπαγορεύθηκε από κανέναν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ