ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταμεσονύκτιες τροπολογίες για έντυπα, έκπτωση φόρου εισοδήματος και προσωπικές επιχειρήσεις

Μεταμεσονύκτιες τροπολογίες για έντυπα, έκπτωση φόρου εισοδήματος και προσωπικές επιχειρήσεις
Φωτογραφία αρχείου με τους υπουργούς Νίκο Παππά και Γιώργο Κατρούγκαλο, κατά την κατάθεση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016 PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Τέσσερις τροπολογίες που αφορούν –οι τρεις πρώτες– το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών, τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και –η τελευταία– τη σύνδεση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος με τα τέκνα και την εξομείωση του συντελεστή φορολογίας των προσωπικών εταιρειών με απλογραφικά, έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Στα 8.863 ευρώ διαμορφώνεται τελικά το αφορολόγητο, παρά τις κόκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Έτσι, μειώνεται κατά 454 ευρώ από τα 9.091 ευρώ που είχαν αρχικά εξαγγελθεί και 909 ευρώ κάτω από το ισχύον αφορολόγητο (9.545 ευρώ).

Η έκπτωση φόρου για άγαμους και άτεκνα ζευγάρια μειώνεται από τα 2.100 ευρώ στα 1.900 ευρώ ενώ για μισθοσυντήρητους με δύο παιδιά η έκπτωση φόρου θα είναι 2.000 ευρώ όπως προέβλεπε και το νομοσχέδιο που είχε αρχικά κατατεθεί στην Βουλή.

Οι μεταμεσονύκτιες τροπολογίες

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό–φορολογικό νομοσχέδιο που εισάγεται εσπευσμένα το πρωί του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής, με στόχο να ψηφιστεί τη νύχτα της Κυριακής, εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Η πρώτη τροπολογία αφορά τις δημοπρατούμενες άδειες επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και προβλέπει πως το τίμημα για κάθε δημοπρατούμενη άδεια «θα καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί εφάπαξ».

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η 1η δόση καταβάλλεται εντός 15 ημερών «από την ανακήρυξη του υπερθεματιστή», η 2η και 3η δόση καταβάλλονται «εντός 12 και 24 μηνών αντίστοιχα από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας».

Επίσης, ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2018 ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της υποχρέωσης των αδειοδοτούμενων παρόχων περιεχομένου να συντάσσουν τις ετήσιες οικονομικές τους καταστάσεις με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης υπερβαίνει το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

Barcode στα έντυπα και υποβολή στοιχείων κόστους για τις προσφορές

Η δεύτερη και η τρίτη τροπολογία αφορούν τις εφημερίδες και τα περιοδικά έντυπα, όπου «καθιερώνεται για όλα τα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες ειδική σήμανση γραμμικού κώδικα ή εικονοστοιχείο (Barcode–Pixel) που πρέπει να φέρουν σε ευδιάκριτο εξωτερικό σημείο».

Πηγές αναφέρουν ότι η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα αλλοίωσης των πραγματικών αριθμών πώλησης φύλλων (καπελώματα). Όσοι δεν συμμορφωθούν με την διάταξη θα πληρώσουν πρόστιμο από 1.000 εως 10.000 ευρώ.

Επιπλέον, «οι εκδότριες επιχειρήσεις ημερήσιου και περιοδικού Τύπου υποχρεούνται να υποβάλλουν στοιχεία κόστους των αγαθών που περιλαμβάνονται στις εκδόσεις τους ως «προσφορές».

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθοριστούν ποια στοιχεία είναι αυτά και σε ποια υπηρεσία θα υποβάλλονται. Η διάταξη προωθείται, λόγω του διαφορετικού ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνεται η εφημερίδα και η αγορά της εκάστοτε προσφοράς.

Σύνδεση έκπτωσης φορου με τα τέκνα

Λίγο πρίν από τα μεσάνυχτα κατατέθηκε και τέταρτη τροπολογία, η οποία αναφέρει ότι μειώνεται η έκπτωση φόρου εισοδήματος από τα 2.100 ευρώ που είναι ως σήμερα (Ν.4172/2013, άρθρο 16) στα 1.900 ευρώ «για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα» και υπό την προϋπόθεση ότι «το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ».

Προβλέπεται δε έκπτωση 50 ευρώ ανά τέκνο ως τα τρία πρώτα τέκνα. Έτσι, για φορολογούμενους με ένα παιδί η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 1.950 ευρώ, συρρικνώνοντας το έμμεσο αφορολόγητο στα 8.863 ευρώ.

Για άγαμους ή ζευγάρια χωρίς παιδιά η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1.900 ευρώ και το αφορολόγητο στα 8.636 ευρώ.

Για φορολογούμενους με δύο τέκνα η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ και για φορολογούμενους με τρία τέκνα διαμορφώνεται στα 2.100.

Στο 29% ο συντελεστής φορολογίας των προσωπικών εταιρειών με απλογραφικά

Με την ίδια αυτή τροπολογία εξομειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα των υπόχρεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία με τον αντίστοιχο συντελεστή των υπόχρεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση προσδοκά να φέρει στα ταμεία του κράτους 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για τις συγκεκριμένες εταιρείες δεν θα ισχύουν πλέον οι δύο συντελεστές (26%–33% με όριο κερδών στα 50.000 ευρώ), αλλά μόνο ο συντελεστής 29% (για το σύνολο των κερδών).

Όπως αναφέρει η τροπολογία, «προβλέπεται εφεξής ένας συντελεστής οριζόμενος σε 29% για τη φορολόγηση κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι υπόχρεοι που τηρούν απλογραφικά βιβλία».

Στην αιτιολογική εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισημαίνεται ότι «σήμερα προβλέπεται συντελεστής 26% για φορολογητέο εισόδημα κάτω των 50.000 ευρώ και 33% για φορολογητέο εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ», ενώ «από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο ετήσια αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ