ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινωνική ένταση, συγκρούσεις στη Βουλή – νέα πρόταση για μέτρα-ρεζέρβα 3,8 δισ.

Κοινωνική ένταση, συγκρούσεις στη Βουλή – νέα πρόταση για μέτρα-ρεζέρβα 3,8 δισ.

Στη Βουλή ψηφίζεται το επίμαχο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, εν μέσω σφοδρών κοινωνικών αντιδράσεων και μαζικών κινητοποιήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το Eurogroup της Δευτέρας με στόχο να βρεθεί «χρυσή τομή» με το ΔΝΤ, αναφορικά με τα προληπτικά επιπλέον μέτρα ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

Συμβιβαστική πρόταση έχει ρίξει στο τραπέζι η Κομισιόν, ώστε να μην αδειάσουν τα κρατικά ταμεία, έως ότου υπάρξει συμφωνία για τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την εκταμίευση υποδόσης με απαραίτητη προϋπόθεση να έχει ψηφίσει η κυβέρνηση το μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων. Άλλωστε, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο ταμειακό πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να προκύψει στα τέλη Ιουλίου οπότε και θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
Στο προσχέδιο του μνημονίου που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν υπάρχει ρητή αναφορά στη συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν. Ωστόσο, ορισμένοι δεν αποκλείουν ότι εφόσον υιοθετηθεί και από τις άλλες πλευρές των δανειστών και κυρίων του ΔΝΤ να συμπεριληφθεί σε αυτό το κείμενο η πρόνοια για τον προληπτικό μηχανισμό και να υπάρξει τελικώς πλαίσιο συμφωνίας στυο αυριανο Eurogroup.

Τα νέα μέτρα

Το προσχέδιο μνημονίου από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που δημοσιοποίησε χθες κατ’ αποκλειστικότητα το CNN Greece, προβλέπει μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 προβλέπει το προσχέδιο μνημονίου που προτίθεται να υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει, για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας η Ελλάδα θα έχει ως μεσοπρόθεσμο στόχο τη καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ο οποίος θα επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στο ΦΠΑ, στο φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό, με την υποστήριξη ενός φιλόδοξου προγράμματος για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διασφαλίζοντας παράλληλα την επαρκή προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Επίσης, αναφέρεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι το 2018 αποτελείται από 1% του ΑΕΠ μέσω μιας μεγάλης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, 1% του ΑΕΠ από τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, και άνω του 0,2% του ΑΕΠ από την αύξηση του ΦΠΑ, 0,2% από το μισθολογικό κόστος του δημοσίου τομέα, και το υπόλοιπο 0,6% από άλλα μέτρα, κυρίως στους τομείς των οχημάτων, των ειδικών φόρων και των φόρων κατανάλωσης.

Βάσει του προσχεδίου θα ακολουθήσουν νέα εφαρμόστικα νομοσχέδια, καθώς και συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2016, η ψήφιση του οποίου μάλιστα αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή δόσεων.

Η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο

Μετά την πρώτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, στην Ολομέλεια θα συγκρουστούν οι αρχηγοί των κομμάτων. Την πρώτη ημέρα συζήτησης οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ακολούθησαν την κομματική γραμμή, παρά τις νέες υποχωρήσεις από κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η επιπλέον μείωση του αφορολόγητου.

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα τα μεσάνυχτα επί των άρθρων και στο σύνολο του. Την ίδια ώρα, επαγγελματικά σωματεία ασκούν πιέσεις σε βουλευτές μέλη τους προκειμένου να διαφοροποιηθούν ή και να τροποποιήσουν την τελευταία στιγμή επώδυνες διατάξεις.

Οι κινητοποιήσεις

Κορυφώνονται την Κυριακή οι κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Από νωρίς το πρωί το ΠΑΜΕ διαδηλώνει στο Σύνταγμα, ενώ από την πλατεία Κλαυθμώνος ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις τη ΓΣΕΕ. Στις 12.00 το μεσημέρι, η ΠΟΕΣΥ καλεί τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης να πάρουν μέρος μαζικά σε διαδήλωση διαμαρτυρίας, ενώ στις 18:00 το απόγευμα η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συλλαλητήριο-συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.

Γιούνκερ: Η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους της

Η Ελλάδα έχει σχεδόν πετύχει τους στόχους της αξιολόγησης και τη Δευτέρα θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το πώς μπορεί να γίνει το χρέος της βιώσιμο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
“Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο στάδιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και οι στόχοι έχουν σχεδόν επιτευχθεί”, σημείωσε ο κ. Γιούνκερσε συνέντευξή του που θα δημοσιεύσουν σήμερα οι εφημερίδες της Funke Mediengruppe, στη Γερμανία. Όπως επεσήμανε ο κ. Γιούνκερ τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από ότι αναμενόταν.

Η επιστολή Τσακαλώτου

Με επιστολή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά στην αντίστοιχη της Κριστίν Λαγκάρντ και ενημερώνει τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει τα μέτρα-ρεζέρβα των 3,6 δισ. στη Βουλή. Την ίδια ώρα προειδοποιεί για πολιτικές εξελίξεις, αν επιμείνουν οι δανειστές στις απαιτήσεις τους.
Στην επιστολή που αποκαλύπτει το γερμανικό πρακτορείο MNI, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι:
- Με το νέο ασφαλιστικό συγχωνεύονται τα ασφαλιστικά ταμεία «όλα σε ένα» και κόβονται οι μελλοντικές συντάξεις.
- Επίκειται άνοιγμα του συνόλου της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εκτός από κάποια προσωρινή προστασία δανείων που σχετίζονται με πρώτη κατοικία.
- «Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιο πακέτο να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –με ό,τι σημαίνει αυτό- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ».
- «Η Ελλάδα χρειάζεται μια ξεκάθαρη δήλωση για μέτρα άμεσης εφαρμογής και μέτρα που θα ληφθούν μελλοντικά» για το χρέος.

Η θέση του ΔΝΤ

Η εμμονή του ΔΝΤ για θεσμοθέτηση των προληπτικών μέτρων αλλά και ελάφρυνση του χρέους επικυρώθηκε από την επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, δημιουργώντας εμπόδια και στην Αθήνα και στην Ε.Ε.
Στην ίδια επιστολή η διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρει πως δεν είναι επαρκής ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά. «Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες.Πιστεύουμε ότι τα εξειδικευμένα μέτρα (οικονομική μεταρρύθμιση), η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα», αναφέρει στην επιστολή της η Λαγκάρντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ