ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις για πρώτη φορά ο Μπέπε Γκρίλο

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις για πρώτη φορά ο Μπέπε Γκρίλο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ VINCENZO TERSIGNI

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και κατατάσσεται στην πρώτη θέση, ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, το 28,4% των ιταλών ψηφοφόρων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν το κόμμα του Γκρίλο, αν διεξάγονταν σήμερα εθνικές εκλογές, ενώ το 28% θα ψήφιζε το κόμμα των Δημοκρατικών. Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία “Index Research”, για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου La7 και μεταδόθηκε χθες το απόγευμα.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι ιταλικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε από τον Μπέπε Γκρίλο, δημοφιλή κωμικό και μπλόγκερ, και τον Τζιανρομπέρτο Κασταλέτζιο στις 4 Οκτωβρίου 2009. Το κόμμα είναι λαϊκιστικό, οικολογικό, κατά του ευρώ και σχετικά ευρωσκεπτικιστικό. Τάσσεται υπέρ της άμεσης δημοκρατίας και της ελεύθερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ενώ καταδικάζει τη διαφθορά. Το κόμμα συμμετείχε στις εκλογές του 2013 και συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 25%.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι κανονικά προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2018, ωστόσο αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνουν το ερχόμενο έτος, λόγω της αστάθειας στον κυβερνητικό συνασπισμό κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς υπό τον Ρέντσι.

Η δημοσκόπηση επίσης φέρει το ακροδεξιό, αυτονομιστικό κόμμα Λέγκα του Βορρά να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με το 13% των προθέσεων ψήφου και το κόμμα "Forza Italia" του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να κατατάσσεται τέταρτο με 12,6% των προθέσεων ψήφου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ