ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αλλαγές και οι προϋποθέσεις στα ολοήμερα σχολεία

Οι αλλαγές και οι προϋποθέσεις στα ολοήμερα σχολεία
EUROKINISSI

“Για πρώτη φορά φέτος ιδρύουμε ένα ενιαίου τύπου ολοήμερο σχολείο σε ολόκληρη τη χώρα”, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και επεσήμανε ότι όλα τα παιδιά και όχι το 1/3 όπως συνέβαινε μέχρι φέτος, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μαθήματα με ένα πλούσιο πρόγραμμα.

Ο κ. Φίλης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1, έκανε λόγο για απάνθρωπο ωράριο, αναφερόμενος στις επτά ώρες που ισχύουν μέχρι σήμερα, ενώ όπως είπε, τα κτίρια δεν είναι λειτουργικά. “Για λόγους παιδαγωγικούς , και αυτό δεν το λέει μόνο το υπουργείο, το έχουν πει και άλλοι φορείς, λέμε επτά ώρες για μικρά παιδιά στο σχολείο, σε κτίρια, μάλιστα, τα οποία συχνά δεν είναι λειτουργικά, είναι ένα απάνθρωπο ωράριο”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

“Άρα παντού έξι ώρες με πλούσιο πρόγραμμα, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα και μετά τη 13:15 όσα παιδιά εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που υπήρχαν και πέρυσι και πρόπερσι θα πηγαίνουν στο ολοήμερο σχολείο μέχρι τις 16:00 το απόγευμα”.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρούνται είναι οι εξής:

Ένα στοιχείο είναι να δουλεύουν και οι δύο γονείς, κάτι που ίσχυε μέχρι τώρα. “Η λογική είναι ότι έχουμε 600.000 παιδιά στο δημοτικό σχολείο. Στο ολοήμερο συμμετέχουν περίπου 50.000 από τα παιδιά αυτά” είπε ο υπουργός και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

“Πρώτον, γιατί η ελληνική οικογένεια υποστηρίζει μια άλλου τύπου διαδικασία. Θέλει το παιδί στο σπίτι”, σημείωσε.

Δεύτερον, διότι μια μεγάλη κατηγορία γονιών, είτε αυτοί που δουλεύουν και οι δύο, είτε γονείς που δεν δουλεύουν τυπικά όπως οι άνεργοι, αλλά αναζητούν δουλειές του ποδαριού, μαύρη εργασία που δεν μπορεί να αποδειχθεί αυτή με κάποιο τρόπο, παρά μόνο με υπεύθυνη δήλωση. “Εφόσον πιστοποιείται η ανεργία θα μπορεί το παιδί να πηγαίνει στο ολοήμερο σχολείο”, τόνισε ο κ. Φίλης.

Τρίτον, οικογένειες μονογονεϊκές, είτε γιατί είναι χήρες οι γυναίκες ή ανύπαντρες μητέρες, κλπ. Τέταρτον παιδιά από ειδικές κατηγορίες κοινωνικές, παιδιά φυλακισμένων, κλπ.

Όλες αυτές οι κατηγορίες θα καλυφθούν. Το έχω τονίσει στη Βουλή αναλυτικά. Πηγαίνουμε με τη διαδοχική προσέγγιση. Παίρνουμε τις αιτήσεις και θα καλυφθούν”, τόνισε ο κ. Φίλης.

Το ολοήμερο σχολείο φέτος θα επεκταθεί και θα εμπλουτιστεί. Δεν θα συρρικνωθεί και δεν θα καταργηθεί. Δεν θα αλλάξει τίποτα επί το δυσμενέστερο για το ολοήμερο σχολείο. Τα σχολεία θα είναι πιο πλούσια σε μαθήματα και πιο ουσιαστικά”, είπε και μίλησε για ουσιαστική αναβάθμιση και δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση υπέρ όλων και όχι υπέρ λίγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ