ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ισχύ οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου

Σε ισχύ οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σε ισχύ έχουν τεθεί πλέον πολλές από τις διατάξεις του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή. Οι 76 σελίδες με τις τροπολογίες που προστέθηκαν, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και οι διατάξεις του τίθενται άμεσα σε εφαρμογή.

Κάποια από τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι η αύξηση παρακράτησης φόρου για συνταξιούχους και μισθωτούς, ο νέος υπολογισμός του ΕΦΑΠΑΞ, καθώς και η περικοπή επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ.

Σε ό,τι αφορά στους νέους συνταξιούχους, η μείωση ύψους έως και 30% στις νέες κύριες συντάξεις, επέρχεται λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7%, στα 40 χρόνια ασφάλισης.

Λόγω υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό βίο, αντί των 5 καλύτερων από την τελευταία 10ετία που ίσχυε στο ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και του μισθού του Οκτωβρίου του 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις δίδεται περίοδος χάριτος για ακόμη 2,5 έτη,καθώς θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.2014 (σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις) και μέχρι τις 31/12/2018.

Από 1.1.2019 και εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατά έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Καταργείται η κατώτερη σύνταξη, που μέχρι τώρα ήταν 486 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και 4.500 ένσημα. Καθιερώνεται η εθνική σύνταξη, η οποία διαμορφώνεται στα 384 ευρώ, για όσους θα έχουν στο εξής από 20 έτη ασφάλισης και πάνω.

Επιπλέον, σε τριπλασιασμό οδηγούνται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί το εισόδημά τους, ενώ μειωμένες θα είναι και οι μελλοντικές τους παροχές.

Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές συντάξεις, θα υπάρχουν και εκεί μειώσεις. Πλέγμα προστασίας ορίζεται στα 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 καθαρά), ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το υπερβάλλον ποσό το οποίο ξεπερνά τα 1.170 ευρώ) να μηδενιστεί σε περιπτώσεις συντάξεων με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης. Αυτή η κατηγορία των συντάξεων θα υποστεί μείωση έως και 40%.

fek pinakas

Κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1/1/2020

Απώλειες 12-15%, θα δουν στο εφάπαξ τους τόσοι οι ασφαλισμένοι όσοι και οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 1/9/2013. Αυτό θα συμβεί εξαιτίας του νέου μαθηματικού τύπου.

Αυξάνεται, επίσης, ο θεμελιωτικός χρόνος για πλήρη σύνταξη από 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης στα 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης.

Σε περίπτωση συνταξιοδότησης πριν την 20ετία, η Εθνική Σύνταξη θα είναι μειωμένη.

Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για την προσωρινή σύνταξη, ενώ σε ό,τι αφορά στις συντάξεις χηρείας, εισάγονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους.

Μειώνεται περισσότερο το πλαφόν για την κύρια σύνταξη στα 2.000 ευρώ μεικτά αντί για 2.304, που προβλεπόταν αρχικά.

Στις περιπτώσεις απασχόλησης συνταξιούχων, κύρια και επικουρική σύνταξη θα περικοπούν κατά 60%. Δεν υπάρχει, δε, πρόβλεψη για μικρότερο ποσοστό στις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων.

Μεγάλες μειώσεις θα υποστούν όσοι συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, πριν από το όριο πλήρους συνταξιοδότησης.

Oσον αφορά το φορολογικό, το βάρος πέφτει τελικά στη βενζίνη και όχι στο πετρέλαιο κίνησης. Ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, με τη λιανική τιμή να «σκαρφαλώνει» περίπου στο 1,49 ευρώ.

Η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης δεν θα ξεπεράσει τα 3 με 4 λεπτά το λίτρο και η μέση λιανική τιμή αναμένεται να κυμανθεί περίπου στο 1,08 ευρώ.

Τέλος, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αυξήσεις σε τσιγάρα και ποτά ενώ έρχεται και Αύξηση των Τελών Ταξινόμησης, ενώ υπάρχει σκέψη για «μάζεμα» του φόρου στο Ίντερνετ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ