ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Αριστερά δημιουργεί συνθήκες εξόδου από την κρίση

Τσίπρας: Η Αριστερά δημιουργεί συνθήκες εξόδου από την κρίση
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την άποψη ότι η θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης και η αναμενόμενη θετική εξέλιξη στον στόχο ελάφρυνσης του χρέους θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την κοινωνία, που όπως χαρακτηριστικά τόνισε «έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία έξι χρόνια», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό το πέρασμα απαιτεί σοβαρό σχέδιο, αποφασιστικότητα και όχι επανάπαυση».

Σημείωσε επίσης ότι «η Αριστερά, παρά τις δυσκολίες, καταφέρνει να δημιουργήσει συνθήκες εξόδου από την κρίση» και πως «τώρα οφείλει να αποδείξει ότι, ακόμα πιο αποτελεσματικά, μπορεί να σχεδιάσει την επόμενη μέρα».

«Σε αυτήν την κατεύθυνση το ζήτημα ανασυγκρότησης του κόμματος είναι κορυφαίο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα οφείλουμε να σχεδιάσουμε με τον πιο οργανωμένο τρόπο την πορεία προς το Συνέδριο, την κομματική ανασυγκρότηση και το άνοιγμα του κόμματος στις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, κατά την εισήγηση του ο Γραμματέας της ΚΕ Πάνος Ρήγας, αναφέρθηκε σε πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει το κόμμα το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες αναφορικά με την κοινωνική οικονομία ως βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης, τα εργασιακά (π.χ. καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της παραβατικότητας), το θέμα της TTIP, αλλά και την εξόρμηση του κόμματος στην κοινωνία την επόμενη περίοδο, με εκδηλώσεις και παρεμβάσεις.

Κατά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Μαΐου και ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση τώρα μεταφέρεται στο θέμα του χρέους, ως προς το οποίο η Ελλάδα πιέζει για την καλύτερη δυνατή λύση. Στο ίδιο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της προσυμφωνίας του Eurogroup, κατά τις ίδιες πληροφορίες αναφέρθηκε στο θέμα του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, ως προς το οποίο εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει ενεργοποίησή του.

Στη συνεδρίαση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκφράστηκε η κοινή βούληση να προχωρήσουν σε επίπεδο κόμματος και κυβέρνησης δράσεις και πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο και αριστερό αποτύπωμα.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι οι εργασίες της Επιτροπής Θέσεων και της Επιτροπής Καταστατικού έχουν ολοκληρωθεί και τα κείμενα θα εγκριθούν όταν θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή.

Σε επόμενη συνεδρίαση της ΠΓ θα συζητηθεί διεξοδικά ο σχεδιασμός του κόμματος για το επόμενο διάστημα και ο οδικός χάρτης μέχρι το συνέδριο και ο καθορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ