ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους για το χρέος

Ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους για το χρέος
Οι Πόουλ Τόμσεν, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γερούν Ντάισελμπλουμ συζητούν στη συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016 στις Βρυξέλλες @ The European Union

Στο θέμα του χρέους επικεντρώνει το Μέγαρο Μαξίμου το ενδιαφέρον του, προσδοκώντας να ληφθούν από τους δανειστές αποφάσεις που θα αποκαταστήσουν την βιωσιμότητά του.

Η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει σαφή θέση για το επίμαχο θέμα, προτού το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταλήξουν σε μία συμφωνία, γι’ αυτό και περιμένει από το Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης να αποφασιστούν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσή του και επίσης να οριστεί ένας οδικός χάρτης στην βάση του οποίου θα υπάρξει μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Στο Μαξίμου υπάρχει αγωνία για το πώς θα καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει την πρόταση του ΔΝΤ, που θέλει για παράδειγμα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ως το 2080, την ώρα που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζονται φειδωλοί ως προς την προσφορά τους για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επέμεινε και χθες πως για το Μαξίμου το χρέος αποτελεί κεντρικό ζήτημα, όπως επίσης ότι είναι σταθερή η προσήλωση της κυβέρνησης στη μάχη για το ελληνικό χρέος και την επίτευξη της βιωσιμότητάς του. Επίσης, η κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό το γεγονός πως ο μηχανισμός που σχεδιάζεται για την ρύθμιση του χρέους –με βάση την απόφαση του προηγούμενου Eurogroup– προβλέπει την ενεργοποίησή του, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του με αντικειμενικά κριτήρια.

Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη έδωσε έμφαση στις εξελίξεις περί το χρέος, τονίζοντας πως η συμφωνία διευθέτησής του θα προβλέπει τη μείωση των δαπανών εξυπηρέτησής του και θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης. Εξέφρασε δε την άποψη πως με την διευθέτηση του χρέους θα απομακρυνθούν οριστικά η αστάθεια και η αβεβαιότητα δίνοντας άλλη ώθηση στην οικονομία.

Η ώρα της κοινοβουλευτικής ομάδας

Η κυβέρνηση καταθέτει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν μαζί με τον αυτόματο διορθωτή δημοσιονομικών αποκλίσεων και ετοιμάζεται για την ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να δοθούν επεξηγήσεις για θέματα του πολυνομοσχεδίου που προβληματίζουν τους βουλευτές, όπως για παράδειγμα οι έξτρα ιδιωτικοποιήσεις.

Το Μαξίμου δεν φαίνεται πως προβληματίζεται για την στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία, ωστόσο πάντα παραμονές κρίσιμων ψηφοφοριών βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για να αντιμετωπίσει πιθανές βουλευτικές αμφιθυμίες.

Στο μεταξύ, με ημιεπίσημο τρόπο η ΄Όλγα Γεροβασίλη «έκαψε» τα σενάρια του κυβερνητικού ανασχηματισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει ανασχηματισμό το επόμενο διάστημα». Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί το επόμενο διάστημα και μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής, αναφέροντας χθες πως μετά το Eurogroup προωθούνται προς ψήφιση όλα τα έτοιμα νομοσχέδια που εκκρεμούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ