ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τον κόφτη ζητείται ικανοποιητική λύση για το χρέος

Μετά τον κόφτη ζητείται ικανοποιητική λύση για το χρέος
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, όπου μαζί με τον αναπληρωτής υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ενημέρωσαν τους βουλευτές για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και για το κλείσιμο της αξιολόγησης EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Υπό έλεγχο φαίνεται πως έχει η κυβέρνηση την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τουλάχιστον χθες δεν έδειξε κάποια διάθεση να αμφισβητήσει το πολυνομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου θα διασφαλίσει το κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος.

Το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου στρέφεται περισσότερο στην συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup γύρω από το ζήτημα της διευθέτησης του δημοσίου χρέους, θέμα που απασχόλησε και χθεσινοβραδινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει αποστάσεις από την «διένεξη» των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι το Μαξίμου έχει πολλές προτάσεις να καταθέσει ως προς το θέμα της διευθέτησης, εάν του ζητηθεί.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύει ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης θα καταφέρει να εξασφαλίσει τουλάχιστον μία βραχυπρόθεσμη απόφαση για το δημόσιο χρέος και ει δυνατόν και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να υπάρξει μία σχετική ανακούφιση.

Επομένως, θεωρεί ότι ακόμη και η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι μπορεί να αποδεχτεί ελάφρυνση του χρέους, αλλά μετά τις γερμανικές εκλογές επιτρέπει στην Αθήνα να πιστεύει ότι για το επόμενο διάστημα θα βρεθεί μία ικανοποιητική λύση.

Πώς θα λειτουργεί ο κόφτης

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τον τρόπο λειτουργίας του αυτόματου δημοσιονομικού προσαρμογέα (κόφτη), καθώς –σύμφωνα με όσα εξήγησε χθες στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος– ο εκάστοτε υπουργός οικονομικών θα μπορεί να παρεμβαίνει με διορθώσεις, όταν υπάρχουν αποκλίσεις, επιλέγοντας εκείνος την συνταγή για τα μέτρα που θα ληφθούν. Στην ουσία, ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να προσδιορίζει τους κωδικούς, στους οποίους θα γίνονται περικοπές κι αυτό έχοντας στην διάθεσή του έναν ολόκληρο μήνα μετά την διαπίστωση της απόκλισης. Εφόσον αυτό το διάστημα ο υπουργός δεν κάνει καμία διορθωτική κίνηση, τότε μόνο θα ενεργοποιείται αυτομάτως ο δημοσιονομικός κόφτης με οριζόντιες περικοπές.

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο ως προς το δημοσιονομικό πακέτο του 1% του ΑΕΠ εξηγεί πως οι φόροι που περιλαμβάνει έχουν κατανεμηθεί σε μία διετία και ότι απετράπησαν χειρότερες επιλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον ΦΠΑ στην ΔΕΗ και στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ στο 24%, βάζοντας φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Το Μαξίμου επιχειρεί να αξιοποιήσει πολιτικά την διαφαινόμενη απόφαση της ΝΔ να ψηφίσει υπέρ του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και των κόκκινων δανείων, θυμίζοντας πως οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μικροπολιτικούς λόγους όλο το προηγούμενο διάστημα ξιφουλκούσαν εναντίον των ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια, υποστηρίζοντας ότι οι πρώτες κατοικίες θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ