ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση με χαρακτηρισμούς ανάμεσα σε Τσίπρα-Μητσοτάκη

Αντιπαράθεση με χαρακτηρισμούς ανάμεσα σε Τσίπρα-Μητσοτάκη

Έντονη προσωπική αντιπαράθεση Αλέξη Τσίπρα- Κυριάκου Μητσοτάκη στο κλείσιμο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο στο κοινοβούλιο. 

Για «εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και με αιχμή αναφορές των στελεχών της στο νέο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας έκανε λόγο για «απαράδεκτες εκφράσεις» και απευθύνθηκε προς την πτέρυγα της ΝΔ είπε: «δεν σας επιτρέπω να μιλάτε για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και προδοσίας».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το Ταμείο αυτό έχει έδρα την Ελλάδα και υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο, όταν η απαίτηση των δανειστών ήταν για έδρα του στο Λουξεμβούργο και να βρίσκεται υπό ξένη διοίκηση.
Επίσης, επισήμανε ότι τον έλεγχο του Ταμείου έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και υπάρχει έλεγχος από την Βουλή, ενώ το στρατηγικό σχέδιο του Ταμείου θα εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι επιχείρησε να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ κι ευτυχώς την σταμάτησε το ΣτΕ και ότι ξεπούλησε το φιλέτο των 28 ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές και με υποχρέωση να τα μισθώσει το ελληνικό δημόσια κι επιπλέον με την παρέλευση της 2Οετίας να τα ξαναγοράσει στην τιμή που θα έχουν τότε». «Και μας μιλάτε εσείς τώρα για άρση της κυριαρχίας και να μας εγκαλείτε για ξεπούλημα» επέμεινε ο κ. Τσίπρας προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Τέλος, ο κ. Τσίπρας ανέγνωσε κείμενο δηλώσεων της κ. Μπακογιάννη ως προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, λέγοντας πως τότε είχε προβεί στις ίδιες προτάσεις. «Τότε ήταν σοβαρές προτάσεις και τώρα είναι άρση της κυριαρχίας; Λυπάμαι για το διπλό σας πρόσωπο» είπε καταλήγοντας προς την βουλευτή της ΝΔ.

Στη σύντομη απάντηση του ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην επίθεση του στον πρωθυπουργό.

Για την διαμαρτυρία του πρωθυπουργού για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του στην ομιλία του είπε: "Πριν από 15 ημέρες χρησιμοποιήσατε την φράση περί "αυταπάτης". Τι είναι ένας πρωθυπουργός που αναγνωρίζει αυταπάτη, καταρτισμένος; Ένας πρωθυπουργός που έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα δώσει 13η σύνταξη τι είναι, ειλικρινής είναι;".

Συνεχίζοντας ανέφερε: "Η διαρκής επίκληση της δεύτερης εκλογικής σας νίκης δεν σας δίνει άφεση αμαρτιών για το πρώτο εξάμηνο του 2015" και επανέλαβε την πρόταση του για την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το πρώτο εξάμηνο του 2016 και το πως φθάσαμε στα capital controls.

Είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης: "Στοιχίσατε 21 δισ. ευρώ σε απώλεια του ΑΕΠ. Αναφέρεστε στην συμφωνία που ψηφίσαμε πράγματι τον Αύγουστο του 2015 για να κρατήσουμε την χώρα στο ευρώ. Όμως που αναφέρεται στην συμφωνία το "υπερταμείο" μέχρι το 2115; Πού αναφέρεται ότι δεν πρέπει η διοίκησή του να λογοδοτεί στην Βουλή των Ελλήνων; Πότε μπήκε ο "κόφτης" στον δημόσιο διάλογο; Μετά από την δημοσιοποίηση των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ. Ο "κόφτης" είναι το τίμημα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας. Επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι το πακέτο που φέρατε θα αποδώσει γι αυτό σας επέβαλαν τον κόφτη. Δεν σας πιστεύει κανείς, ούτε εντός ούτε εκτός Ελλάδος. Θα επιδιώξετε εσείς στόχο 2% για πρωτογενή πλεονάσματα; Δεν μπορείτε να το πετύχετε γιατί δεν είσαστε αξιόπιστος συνομιλητής.

Μας είπατε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν από το 2010 ήταν 90 δισ. Στον προϋπολογισμό σας όμως αναφέρονται 60 δισ.".

Απαντώντας σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού είπε:"Μιάς και επικαλείστε δηλώσεις ξένων σχολιάστε την δήλωση Ντομπρόφσκις ότι η επιλογή του μίγματος των φόρων ήταν δική σας επιλογή. Δική σας επιλογή ήταν να δώσετε και 150 εκατομμύρια ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους, να δημιουργείται δομές στο δημόσιο και να προσλαμβάνετε κολλητούς και φίλους. Εμείς μειώσαμε 30% την εισφορά αλληλεγγύης, το ΦΠΑ στην εστίαση, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Όταν κι εσείς τα πετύχετε ελάτε να μας το πείτε".

Κλείνοντας απάντησε στον Πάνο Καμμένο που ρώτησε πώς θα αισθάνονται οι βουλευτές της ΝΔ την Τρίτη το βράδυ "Εσείς πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε τα δικά σας βίντεο που λέγατε ότι διαπραγματεύονται στα τέσσερα και υποσχόσασταν όλα όσα δεν εφαρμόσατε

Στο τέλος της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός επανέλεαβε τη θέση του πως ο κόφτης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και η Νέα Δημοκρατία θα είναι η ηττημένη των εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ