ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Κεντρικός στόχος τώρα η στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων

Μαξίμου: Κεντρικός στόχος τώρα η στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού ΑΛέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

H προστασία των πιο αδύναμων και όσων επλήγησαν περισσότερο τα χρόνια της κρίσης αποτελεί το κύριο μέλημα της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως ο ίδιος το περιέγραψε χθες στους συνεργάτες του.

Ο πρωθυπουργός, μη κρύβοντας την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του Eurogroup, έκανε λόγο για μία ιδιαίτερα σημαντική μέρα, ωστόσο στάθηκε περισσότερο στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και το πλεόνασμα της ανάπτυξης να κατανεμηθεί στον ελληνικό λαό που έχει υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες τα τελευταία χρόνια.

Ο κεντρικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει τους πιο αδύναμες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες αποτυπώθηκε και στα όσα ο ίδιος είπε υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον έλληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο: «Τώρα αρχίζει ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας να επουλώσουμε τις πληγές που έχουν υποστεί οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας και πιστεύω ότι αυτή είναι μία προσπάθεια για την οποία αξίζει όλοι να καταβάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας», είπε ο πρωθυπουργός δίνοντας σαφές στίγμα των προθέσεών του.

Λίγο νωρίτερα στο ίδιο πνεύμα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε τονίσει πως για την επόμενη ημέρα της οικονομικής ανάκαμψης θα ισχύσει το προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο καθώς «η εποχή που επιβαρύνονταν οι πολλοί για να απολαμβάνουν οι λίγοι έχει παρέλθει οριστικά».

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος για τα όσα θα ακολουθήσουν και πιστεύει πως τα 3,5 δισ. ευρώ, που θα διοχετευθούν το επόμενο διάστημα στην πραγματική οικονομία, μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντική ρευστότητα στην χώρα.

Ο πρωθυπουργός ήδη σκέφτεται πως σιγά σιγά η χώρα θα πρέπει να αρχίσει να οργανώνει την έξοδό της στις αγορές, άλλωστε προσφάτως ο ίδιος δήλωσε ότι την άνοιξη του 2017 ο στόχος αυτός μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Σ’ αυτό, όπως λέει στους συνομιλητές του, μπορούν να βοηθήσουν οι παρεμβάσεις για το δημόσιο χρέος, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ουσιαστικές. Κι αυτό διότι, όχι μόνο θα αποκαταστήσουν ένα κλίμα σταθερότητας, αλλά συγχρόνως διασφαλίζουν ότι σχεδόν για τα επόμενα 20 χρόνια οι συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους θα είναι κάτω από το 15% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι και το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή κάνει λόγο για «στρατηγικού χαρακτήρα εξέλιξη» σε ό,τι αφορά το 15%, διότι αυτό περιλαμβάνει έντοκα γραμμάτια, τόκους και χρεολύσια της τάξης του 8% του ΑΕΠ. «Ουσιαστικά πρόκειται για έναν εσωτερικό δανεισμό, για μία ανακύκλωση μέσω των ελληνικών τραπεζών», επισημαίνει εκτιμώντας ότι αυτό καθιστά ακόμη πιο βέβαιη την έξοδο της χώρας στις αγορές εντός του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ