ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία στη ΝΔ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το Eurogroup

Ανησυχία στη ΝΔ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το Eurogroup
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε στιγμιότυπο από τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Ανήσυχοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια της χώρας δηλώνουν στη ΝΔ, εκτιμώντας πως τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο θα «γονατίσουν» την κοινωνία, αλλά θα ακυρώσουν κάθε προοπτική ανάπτυξης, επιτείνοντας την ύφεση και την ανεργία.

Στη Συγγρού δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη διμερή συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα σαράντα χρόνια του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος.

Ο pρόεδρος της ΝΔ θα εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τη συμφωνία στο Eurogroup και θα παρουσιάσει τις θέσεις του για την ανάπτυξη της χώρας επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην ανάγκη να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%, θα ξεκαθαρίσει πως είναι υπέρμαχος των ριζικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και θα προτάξει την ανάγκη η Ελλάδα να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία.

Το θέμα της αξιοπιστίας της χώρας για τη ΝΔ είναι πολύ σημαντικό και στις επαφές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να εμφανιστεί ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής τον οποίο μπορούν να εμπιστευθούν οι εταίροι. Στη ΝΔ υποστηρίζουν εξάλλου πως βασικός λόγος που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πιέστηκε να λάβει και άλλα μέτρα αλλά και τον περιβόητο «κόφτη» είναι ότι «κανείς δεν εμπιστεύετε τον Αλέξη Τσίπρα», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τη συμφωνία στο Eurogroup, στη ΝΔ τονίζουν πως μπορεί με την απόφαση αυτή να ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του προγράμματος, επισημαίνουν όμως πως η στρατηγική Τσίπρα ήδη κόστισε περαιτέρω μέτρα, ένα ταμείο αποκρατικοποιήσεων ενός αιώνα, μόνιμα μνημόνια με την επιβολή του «κόφτη» και διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Μάλιστα, τονίζουν πως η συμφωνία συνοδεύεται από την υλοποίηση κάποιων ακόμα προαπαιτουμένων που δεν έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, από ένα συμπληρωματικό μνημόνιο με πρόσθετα μέτρα, από τη λήψη μιας μικρότερης και «σπαστής» δόσης και από μία ασαφή και αβέβαιη δέσμευση, μελλοντική και υπό προυποθέσεις για τη διευθέτηση του χρέους.

Κρίση εμπιστοσύνης

Κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, μιλώντας στο CNN Greece, επεσήμανε πως, σύμφωνα τη δανειακή σύμβαση και με βάση τον χρηματοδοτικό πρόγραμμα του τρίτου μνημονίου, η χώρα από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2016 θα έπρεπε να πάρει 15 δισ. ευρώ. «Αντί αυτού, η απόφαση του Eurogroup αναφέρεται μόνο σε 7,5 δισ. ευρώ συν 2,8 δισ. ευρώ σε δόσεις μετά το καλοκαίρι.

Αυτό σημαίνει ότι θα αποπληρωθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν από την σημερινή κυβέρνηση και πως η αποπληρωμή των υπολοίπων μετατίθεται στην καλύτερη περίπτωση για το 2017 στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία».

Μάλιστα, επισημαίνει πως για να δοθούν χρήματα για ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει αυτό να το αξιολογούν οι ξένοι, ότι δηλαδή πράγματι τα χρήματα αυτά πάνε για ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Είναι σαφές πως κανείς δεν εμπιστεύεται τον Τσίπρα, με ότι αυτό σημαίνει για την πορεία της οικονομίας και της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ