ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση αφήνει πίσω τους συμβιβασμούς του Eurogroup και κοιτά την επόμενη μέρα

Η κυβέρνηση αφήνει πίσω τους συμβιβασμούς του Eurogroup και κοιτά την επόμενη μέρα
Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτέλεσμα του Eurogroup της 24ης Μαΐου, την οποία έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει τροφή στην συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και συγχρόνως δηλώνει ότι δεν προτίθεται να αποσύρει την σχετική διάταξη.

Το Μαξίμου θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα ακόμη και μετά την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος χαρακτήρισε το εν λόγω ζήτημα προβληματικό, αν και παραδέχεται ότι με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση έγιναν μεγάλοι συμβιβασμοί. Προφανώς, ένας από τους συμβιβασμούς στους οποίους προχώρησε το Μαξίμου ήταν και η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε οκτώ νησιά, γνωρίζοντας ότι αυτό θα ήταν κάτι που θα δυσαρεστούσε αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και, πρωτίστως, τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προσπάθησε να ισορροπήσει τις εντυπώσεις και, όταν ρωτήθηκε για τον ΦΠΑ, απάντησε πως στις προτεραιότητες μίας αριστερής και προοδευτικής κυβέρνησης είναι η στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για κατοίκους νησιών ή της ηπειρωτικής Ελλάδας. Επίσης, ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος παρατήρησε –με στόχο να κλείσει η συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας– ότι η σχετική ρύθμιση πέρασε πρώτα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Όπως και να έχει, η κυβέρνηση δεν θέλει να τροφοδοτεί θέματα που προκαλούν εσωστρέφεια, όπως αυτό με τον ΦΠΑ στα νησιά, επιλέγοντας να κοιτάζει προς την «επόμενη μέρα» και τον καθορισμό των στόχων της για το διάστημα που ακολουθεί. Δεν κρύβει, πάντως, ότι με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναγκάστηκε να κάνει αρκετούς συμβιβασμούς, κάτι που αποτυπώθηκε χθες και στα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών. Άλλωστε, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς ότι μπροστά στον κίνδυνο να μην κλείσει η συμφωνία και η αξιολόγηση η κυβέρνηση επέλεξε να νομοθετήσει π.χ. για τον κόφτη ή για το υπερταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας με βάθος τα 99 χρόνια.

Το Μαξίμου επιμένει ότι η συμφωνία του Eurogroup είναι καλύτερη από ότι και η ίδια προσδοκούσε και τονίζει ότι υπάρχουν εσφαλμένες εντυπώσεις ή ερμηνείες για ορισμένα θέματα. Για παράδειγμα, κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι το Ταμείο Κοινωνικής Αλλελεγγύης θα δημιουργηθεί και, μάλιστα, αυτό που είπε ο πρωθυπουργός –ότι δηλαδή από την υπέρβαση του πλεονάσματος θα καλυφθεί το ποσό του ΕΚΑΣ που δόθηκε σε μη δικαιούχους με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια– θα γίνει πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ