ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση καταθέτει τον αναπτυξιακό νόμο και στοχεύει σε οκταετή διακυβέρνηση

Η κυβέρνηση καταθέτει τον αναπτυξιακό νόμο και στοχεύει σε οκταετή διακυβέρνηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Στην Βουλή κατατίθεται την Δευτέρα ο αναπτυξιακός νόμος. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να σηματοδοτήσει την στροφή προς την ανάπτυξη και να καταδείξει πως η χώρα βρίσκεται σε μία προσπάθεια αλλαγής ατζέντας.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πιστεύει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει προκαλέσει και το κλείσιμο μίας περιόδου πολιτικής αστάθειας για την χώρα. Γι’ αυτό και σε όλους τους τόνους επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ότι ο ορίζοντας για τις επόμενες εκλογές είναι το 2019, εκτός απροόπτου.

Βεβαίως, οι σχεδιασμοί του Μαξίμου δεν φαίνεται να περιορίζονται στην εξάντληση της τετραετίας, εάν αυτό επιτευχθεί. Συνομιλητές του πρωθυπουργού, αλλά και υπουργοί, κάνουν πλέον ανοιχτά λόγο για μία οκταετή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι «στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές».

Για την επίτευξη αυτού του στόχου η κυβέρνηση επενδύει σ’ ένα μείγμα πολιτικής που θέλει συνδυασμό οικονομικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πριν από μερικές ημέρες στους συνεργάτες του ότι όλα όσα υποσχέθηκε στη Βουλή με την δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση κι ότι θα ισχύσουν. Επομένως, ο πρωθυπουργός επιμένει ότι η επιστροφή του ΕΚΑΣ δεν θα γίνει από τους ίδιους τους συνταξιούχους που το εισέπραξαν με βάση τα παλιά εισοδηματικά κριτήρια, αλλά από την υπέρβαση του πλεονάσματος και ομοίως τα ειδικά μισθολόγια δεν θα μείνουν παγωμένα. Από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα εξασφαλιστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα χρηματοδοτηθούν και προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με μία γραμμή πληροφόρησης, το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να προωθήσει και μία εθνική ατζέντα, που θα στηρίζεται σε μεγάλες διοικητικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Η συνταγματική αναθεώρηση και κατ’ επέκταση η αλλαγή του εκλογικού νόμου περιλαμβάνονται σε αυτές, όμως δεν ανήκουν στις άμεσες στοχεύσεις.

Στον νέο κυβερνητικό σχεδιασμό εντάσσεται η προσέλκυση επενδύσεων και, φυσικά, η σταδιακή χαλάρωση των capital controls, με την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος στις συναλλαγές των πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ