ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση αναζητά την χρυσή τομή με τους θεσμούς για να εκταμιευτεί η δόση

Η κυβέρνηση αναζητά την χρυσή τομή με τους θεσμούς για να εκταμιευτεί η δόση
Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Να βρεθεί η χρυσή τομή με τους θεσμούς και να ξεπεραστεί η διαφαινόμενη εμπλοκή αναφορικά με την προοπτική εκταμίευσης της δόσης περιμένει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, ωστόσο, τονίζει μέσω κύκλων της ότι δεν είναι διατεθειμένη να περάσει μέτρα που θεωρεί ότι είναι υπερβολικά και δεν προβλέπονται στην συμφωνία του καλοκαιριού.

Το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι τις επόμενες ημέρες θα επέλθει ένας νέος συμβιβασμός με τους δανειστές και εκτιμά ότι στις τηλεδιασκέψεις που έχουν προγραμματιστεί θα δρομολογηθεί η κατάληξη σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα, ούτως ώστε πολλά από αυτά να περάσουν από την Βουλή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες εμμέσως πλην σαφώς την ύπαρξη της επιστολής του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους επικεφαλής των θεσμών, δηλαδή τους κ.κ. Μοσκοβισί, Κερέ και Τόμσεν, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας η Αθήνα αρνείται να υλοποιήσει οκτώ προαπαιτούμενα, είτε γιατί δεν εμπεριέχονται στην συμφωνία, είτε γιατί θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που όπως διαπιστώθηκε στην τελευταία ψηφοφορία είναι οριακές.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί δημοσίως και μάλιστα δια του πρωθυπουργού για το θέμα της (μη) επιστροφής του ΕΚΑΣ από συνταξιούχους, που τελικώς δεν το δικαιούνται λόγω της αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων, όπως επίσης και για το θέμα των ειδικών μισθολογίων. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει από τη Βουλή ότι, μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το κράτος θα επιστρέψει το ΕΚΑΣ από την υπέρβαση του πλεονάσματος του 2015 και, ομοίως, από το Ταμείο θα επιχειρηθεί να καλυφθεί και το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων.

Το Μαξίμου εμφανίζεται αμετακίνητο και στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και, μάλιστα, χθες κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος διέρρεαν ότι «η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ και δεν προτίθεται να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις». Ως παράλογη απαίτηση χαρακτηρίζεται η αξίωση των δανειστών να παρουσιάσει άμεσα η κυβέρνηση την πρότασή της για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ για το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσει το σχέδιό της αναφορικά με την διατήρηση του συγκεκριμένου φορέα. Κάτι που ούτως ή άλλως έχει πει ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης στην τρόικα ήδη από την περίοδο της διαπραγμάτευσης στο Χίλτον.

Επίσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε για το ΕΚΑΣ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στους δικαιούχους του, θα δοθεί ένα ad hoc επίδομα από το πρωτογενές πλεόνασμα, ούτως ώστε να μην επιστραφούν με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια τα αναδρομικά.

Στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά το Eurogroup, ενώ δεν αποκλείεται να πάρει και την οριστική του απόφαση σε σχέση με τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το συνέδριο να διενεργείται τον Σεπτέμβριο μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ